aA
Premjeras Algirdas Butkevičius atsiriboja nuo pareiškimų apie padėtį Ukrainoje ir Krymo aneksiją, kuriais pasižymėjo koalicijos partneriai – Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) lyderis Valdemaras Tomaševskis.
Įvertino pritariančius Rusijos agresijai Kryme
© DELFI / Tomas Vinickas

Tiesa, premjero atsiribojimas turi išlygų.

Savo poziciją dėl V. Tomaševskio ir V. Uspaskicho A. Butkevičius paprašytas pateikti ketvirtadienį, Seime vykstant Vyriausybės valandai. Premjero nuomonės pareikalavo opozicijos lyderis Andrius Kubilius. Jis taip pat paklausė, ar nuo šių pareiškimų atsiriboja socdemų kandidatas į prezidentus Zigmantas Balčytis.

Įvertino pritariančius Rusijos agresijai Kryme
© DELFI / Tomas Vinickas

„Prieš kurį laiką du jūsų koalicijos lyderiai (…) V. Uspaskichas ir V. Tomaševskis viešai yra pareiškę, kad jie pateisina Rusijos veiksmus okupuojant Krymą. Ir argumentuodami iš tikrųjų naudojo Kremliaus argumentus. Ar galite pasakyti, gerbiamas premjere, vienu žodžiu, kad atsiribojate nuo tokios savo koalicijos lyderių antivalstybinės pozicijos?“ - klausė A. Kubilius.

A. Butkevičiaus atsakymas buvo trumpas ir aiškus.

„Ne tik kad nuo tokių pareiškimų atsiriboju, bet mes netgi politinėje taryboje apie tai kalbėjome ir svarstėme. Ir įvertinome“, - sakė socdemų lyderis.

Tiesa, jis pažymėjo, kad kalbantis su V. Uspaskichu ir V. Tomaševskiu paaiškėjo naujos aplinkybės – pavyzdžiui, kad „jų mintys buvo iškreiptos“.

„Buvo aiškinama ir teisinamasi, kad šiek tiek jų mintys buvo iškreiptos ir t.t. Bet aš dar kartą pasakau, kad nuo tokių pareiškimų atsiribojame“, - teigė A. Butkevičius.

Savo žodį tarė ir LLRA atstovas, Seimo vicepirmininkas Jaroslavas Narkevičius. Jis piktinosi A. Kubiliaus klausimu.

Jaroslavas Narkevičius
Jaroslavas Narkevičius
© DELFI / Kiril Čachovskij

„Negalėčiau nereaguoti, kada Seimo nariai meluoja ir sako netiesą. Ir bando eilinį kartą skaldyti mūsų bendruomenę. Tai daro ponas A. Kubilius. Jau nekalbant apie tai, kad meluoja ir iškraipo tam tikrus pasakymus. Tai jo būtent nuopelnas yra, kad bendruomenė mūsų Lietuvos yra skaldoma, dalinama į „geriečius“ ir „blogiečius“. Ir tautiečius – patriotus ir ne“, - skėlė J. Narkevičius.

Čia įsikišo posėdžiui pirmininkavęs socdemas Algirdas Sysas. Jis pasiūlė LLRA atstovui ne aiškintis santykius Seimo posėdžio metu, o, pavyzdžiui, reaguoti į A. Kubiliaus žodžius viešu pareiškimu.

DELFI primena, jog LLRA lyderis V. Tomaševskis nelinkęs palaikyti naujosios Kijevo valdžios. Anot jo, po Maidano revoliuciją į valdžią atėję žmonės vadovaujasi „nacionalistine Stepano Banderos ideologija, kuri buvo antilenkiška, antirusiška ir antisemitinė“. V. Uspaskichas taip pat deklaravo palaikymą vadinamajam „referendumui“ Kryme.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.