aA
Seimas iki gegužės 30 d. pratęsė laikinosios tyrimo komisijos, spręsiančios dėl Seimo nario Viktoro Uspaskicho teisinės neliečiamybės, darbą.
Vargai dėl V. Uspaskicho nesibaigia
© DELFI / Kiril Čachovskij

Už tokį nutarimą ketvirtadienį balsavo 84 Seimo nariai, prieš buvo 1. susilaikė 2 parlamentarai.

Seimo opozicija priekaištavo valdantiesiems dėl šio klausimo vilkinimo.

Seimo narys Eugenijus Gentvilas sakė, kad liberalai pasisako už kaip galimą greitesnę procedūrą, siekiant išspręsti V. Uspaskicho teisinio imuniteto klausimą. Jis apgailestavo, kad jau nuo pernai gruodžio "tampomasi su šituo klausimu".

Konservatorius Jurgis Razma mano, kad Seimas, vilkinęs šitą klausimą, pastatė save į juokingą padėtį.

„Yra bandymas pasislėpti nuo teisingumo“, tvirtino Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius.

Komisija turėjo baigti darbą iki balandžio 4-osios. Tačiau jai prireikė papildomo laiko, nes nutarta pateikti paklausimus Teisėjų tarybai, generaliniam prokurorui ir teismui. Taip pat komisija nutarė paprašyti atlikti dar vieną V. Uspaskicho išsakytų žodžių lingvistinę ekspertizę.

Balandžio 1 d. komisija išklausė V. Uspaskichą ir prokurorus.

Komisijoje dirba 12 Seimo narių: Arvydas Anušauskas, Arūnas Dudėnas, Petras Gražulis, Zbignevas Jedinskis, Sergejus Jovaiša, Algis Kašėta, Orinta Leiputė, Raimundas Markauskas, Antanas Nesteckis, Darius Ulickas, Jonas Varkala, Pranas Žeimys.

Generalinis prokuroras Darius Valys kreipėsi į Seimą, prašydamas leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo narį V. Uspaskichą.

Ikiteisminis tyrimas dėl nepagarbos teismui pradėtas, kai pernai liepos 28 d. šis Seimo narys Vilniaus oro uoste atsakydamas į žurnalistų klausimus pasisakė apie Vilniaus apygardos teismo teisėjus, priėmusius apkaltinamąjį nuosprendį vadinamojoje Darbo partijos byloje.

Prokurorų vertinimu, ikiteisminio tyrimo medžiagoje yra surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių manyti, kad savo veiksmais V. Uspaskichas galimai parodė nepagarbą teismui.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.