aA
"Simpatiška masažuotoja daro masažą", "Jauna, daili mergina atliks masažą jūsų namuose", "Švelnus atpalaiduojantis masažas be intymių paslaugų". Tokių ir panašių skelbimų apstu ne tik laikraštyje "Noriu", bet ir didžiausius tiražus turinčiuose Respublikos dienraščiuose. Visi leidiniai, lyg susitarę, "nepastebi" už skystutės užuolaidėlės masyvaus Monblano. "Nepastebi" ir Mokesčių inspekcija, ir Sveikatos apsaugos ministerija, ir daugybė kitų institucijų, kurioms patogiau apsimesti stručiais, nei bandyti kontroliuoti ar net legalizuoti perregimu šydu apgaubtą prostituciją, domėtis jos pasekmėmis.

Kauno miesto Savivaldybės policijos skyriuje pareigūnai sakė, kad jie jau seniai kovoja su vėjo malūnais, t.y. su masažuotojomis, kurių paslaugos nesusijusios su gydomąja veikla. Vien per vieną reidą galima sučiupti bent 7 masažuotojas, teikiančias intymias paslaugas - tereikia paskambinti skelbime nurodytu telefonu ir susitarti dėl paslaugų ir kainos. Intymias paslaugas, pasirodo, teikia ir tos, kur skelbime juodu ant balto parašyta, kad to nedaro.

Vyresniojo inspektoriaus Ričardo Kiaulako nuomone, jei būtų reglamentuotas masažuotojų darbas, būtų daugiau priežasčių jų veiklai kontroliuoti. "O dabar mes net nežinome, ar privalo būti patentus turinčių masažuotojų kabinetuose, o tiksliau - kambariuose masažo stalas, dušas, kokios nors higienos priemonės, ar užtenka tik lovos? Nors kreipėmės į Sveikatos apsaugos ministeriją prašydami paaiškinti, kas yra tas negydomasis masažas ir kaip turėtų būti įrengtas jam skirtas kabinetas, tačiau jokio aiškaus atsakymo negavome. Todėl bandome kontroliuoti situaciją kaip išmanome. Ne vieną masažuotoją buvome atvežę net į Kauno odos ir veneros ligų ligoninę, kad būtų patikrinta, ar jos neserga lytiškai plintančiomis ligomis", - sakė Ričardas Kiaulakas.

Kauno odos ir veneros ligų ligoninės skyriaus vedėja Janina Vasilavičienė patvirtino, kad policijos pareigūnai yra atvežę masažuotojų. Dažniausiai jos piktinasi tokiu elgesiu su jomis. "Mes ne prostitutės, mes - masažuotojos!" - šaukia atvežtosios.

- Viena iš jų sirgo lytiškai plintančia liga, - prisimena gydytoja. - Kai aš jai pranešiau diagnozę, ji pasakė, kad šito negali būti, nes neturėjusi lytinių santykių, o tik... oralinius! Nesuvokiama, kaip galima užsiimti tokiu verslu ir nežinoti elementariausių dalykų. Bet baisiausią dalyką aš sužinojau vėliau, pokalbio su mergina pabaigoje, - dienomis ji dirba maisto gaminimo ceche. Juk jos nieko neišmano nei apie užkrečiamas odos ligas, nei apie lytiškai plintančias ligas, nei apie jų požymius... Aš nežinau, kas sugalvojo tą nemedicininio masažo paslaugą, bet nereikalauti iš masažuotojų sveikatos paso - nusikaltimas. Šių merginų sveikatą būtina tikrinti, nes jos nežino tos X valandos, kada užsikrės lytiškai plintančia liga, nes jų klientai - įvairiausio amžiaus vyriškiai. Ir net neįprastos seksualinės orientacijos.

Ši vis dar nelegali veiklos rūšis gyvuoja, keičia oficialias, nekaltai atrodančias iškabas (palydovės, gėlės, masažuotojos ir t.t.). Nesikeičia tik esmė. Vadinasi, paklausa yra. Ir bus, nes tai rodo ir išsivysčiusių šalių patirtis. Beje, kaimynaujamės su kraštais, kuriuose blaiviai pažiūrėta į šį paklausą turintį verslą. Lietuvoje apsimetama, kad prostitucijos problema neegzistuoja, nenorima į ją gilintis ir bent ką nors nuspręsti, kad visuomenė būtų apsaugota nuo neigiamų nelegalios prostitucijos pasekmių.