aA
Sujainių gyvenvietę (Raseinių raj.) šiurpina nusikaltėliai. Apie tai savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ pasakojo vietos senbūviai.
Artūras Bertašius   „Alio, Raseiniai“ nuotr.
Artūras Bertašius „Alio, Raseiniai“ nuotr.

Sujainiškiui Artūrui Bertašiui neseniai kojos smūgiu buvo sulaužytas žandikaulis. Kai vyras kreipėsi į policija, pas jį jau tą pačią dieną atlėkė užpuolikas ir reikalavo atsiimti pareiškimą.

Apspardė slaugytoją

Sujainių skauduliai prasiveržė tuomet, kai šioje gyvenvietėje visiems gerai žinomi triukšmadariai apspjaudė ir apspardė bendruomenės slaugytoją Rimą Pukinienę.

Nesavanaudiškumu ir atjauta garsėjanti medikė buvo užpulta kovo 25 dieną, kai bandė suteikti pirmąją pagalbą po automobiliu gulėjusiam kruvinam žmogui.

„Apie 8 valandą ryto važiavau pro miestelyje esančią parduotuvę „Aibė“ ir pamačiau automobilį, po kuriuo gulėjo žmogus. Matėsi išlindusios kruvinos rankos. Aišku, sustojau, pribėgau prie nukentėjusiojo ir ėmiau tikrinti, ar jis gyvas. Vyras ėmė prašyti, kad jį vežčiau į ligoninę. Tačiau šalia automobilio stovėjęs kitas vyras pradėjo man grasinti, sakė, kad nešdinčiausi. Pakėlusi akis pamačiau, kad jis girtas. Kai pareikalavau netrukdyti, ėmė spjaudytis, paskui - spardytis“, - savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ pasakojo R. Pukinienė, kuriai nuo smūgių iki šiol maudžia ranką.

Atsitraukusi per saugesnį atstumą, R. Pukinienė paskambino policijai ir Sujainiuose gyvenančiam sutuoktiniui. Šis už pareigūnus atvyko greičiau. Chuliganai užpuolė ir jį – spardė, spjaudė.

Užpuolikams pavyko pabėgti: R. Pukinienės teigimu tarp jų buvo ir Sujainiuose liūdnai pagarsėjęs nepilnametis F. K ., kuris tapo tikru gyvenvietės siaubu.

Gydė žandikaulį

R. Pukinienės nuomone, Raseinių rajono policija nesiima priemonių, galinčių sutramdyti nusikaltėlius. Kaip tokio teiginio įrodymą, medikė papasakojo neseniai gydyto paciento istoriją.

„Mane užpuolusiųjų šutvėje buvo ir Sujainiuose visiems gerai žinomas nepilnametis F. K. Maždaug prieš mėnesį jis prie kitos parduotuvės sumušė Artūrą Bertašių. Sulaužė jam žandikaulį. Aš gydžiau šį vyrą. Jis skundėsi, kad nepilnametis nuolat jam grąsina ir reikalauja atsiimti iš policijos pareiškimą. A. Bertašiui pasakiau – nebandyk atsiimti to pareiškimo“, - sakė bendruomenės slaugytoja.

Pasak R. Pukinienės, nepilnametis ir į šutvę susibūrę dar keli vyrai Sujainiuose nuolat siautėja, kelia gyventojams baimę ir jaučiasi nebaudžiami.

Paklausta, ar ji pati nejaučia baimės, 20 metų slaugytoja dirbanti moteris patikino: „Baimės nejaučiu. Jei mes visi bijosime, tai nieko nepasieksime.“

Siūlė pinigų

Mokyklos gatvėje su mama gyvenantis A. Bertašius patvirtino, kad iš nepilnamečio F. K. nuolat sulaukia grąsinimų, kad atsiimtų pareiškimą.

„Jis man grasino ir praėjusį antradienį. Sako, kada važiuosi pareiškimą atsiimti? Tėvas, sako, duos tau šimtą litų. Aš pasakiau, kad žandikaulių nepardavinėju. Sakau, duok tūkstantį – juokais. Ir jis man pasakė: palauk, jei man bus blogai, aš tave pasigausiu. Ir dar pasakė – tik gerai nesupratau - ar užmušiu, ar primušiu“, - taigė sulaužytą žandikaulį jau susigydęs A. Bertašius.

Gyventojai pasakojo, kad nepilnametis F.K. yra ne kartą baustas. Dabar jam gresia reali laisvės atėmimo bausmė, todėl chuliganas nuolat stengiasi paveikti nukentėjusį A. Bertašių, kad šis atsiimtų pareiškimą.

A.Bertašius buvo sumuštas prie parduotuvės, kai atėjo čia nusipirkti alaus. „Parduotuvėje pažįstamas mane pavadino žvairiu. O jis pats akinius nešioja. Sakau: akinius nešioja ir dar mane pravardžiuoja. Kai ėjau iš parduotuvės, pripuolė F. K. ir davė man iš „kuloko“, paskui spyrė.

Parbėgau namo, daržinėje pasikavojau, o mama paskambino į greitąją“, - apie užpuolimą pasakojo sujainiškis.

Padėjo seniūnė

Ieškodamas apaugos nuo jį sumušusio įžūlaus nepilnamečio spaudimo A. Bertašius keletą kartų ėjo pas Sujainiuose dirbantį policininką, bet nepavykdavo jo rasti.

„Kadangi policininko negalėjau rasti, tai antradienį nuėjau pas seniūnę. Pasakiau, kad man nuolat grasina ir paprašiau padėti susitikti su policininku. Seniūnė jam paskambino ir susitarė, kad su policininku galėsiu susitikti trečiadienį 10 valandą“, - sakė A. Bartašius.

Paliepių seniūnijos, kuriai priklauso Sujainiai, vadovė Rasa Spurgienė savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ patvirtino, kad pas ją buvo atėjęs A. Bertašius, skundėsi dėl grasinimų ir prašė padėti susitikti su pareigūnu.

Kaip nepilnametis F. K. iš karto sugebėjo sužinojo apie A. Bertašiaus pareiškimą policijai? Į šį klausimą paprašėme atsakyti apylinkės inspektoriaus Manto Karpausko. Tačiau apreigūnas aiškinti nepanoro, pabrėžęs, kad vyksta ikiteisminis tyrimas.

Nesaugi vieta

Sujainių gyventojų teigimu, gyvenvietėje siautėjančios šutvės lyderis yra policijai gerai žinomas A. D. Jis gyvena netoliese esančioje Blinstrubiškių gyvenvietėje. Sujainiai chuliganų traukos tašku tapo todėl, kad čia veikia bene vienintelė visoje apylinkėje alkoholiu prekiaujanti parduotuvė.

„Tamsiuoju paros metu prie parduotuvės nesaugu, nes čia nuolat būriuojasi įkaušę triukšmadariai. Kartais jie čia renkasi jau anksti rytą. Nuo tokių ir nukentėjo mūsų slaugytoja“, - pasakojo seniūnijos darbuotoja.

Pavardės neminėti prašęs netoliese esančioje Slabadoje gyvenantis vyras dėstė: „Keista, kad policija nesugeba sutvarkyti to nepilnamečio ir jo draugų. Išrašytų jam slapčia strėlių, tai taptų šilkiniai. Jie juk kitokios kalbos nesupranta. Bet inspektoriams, matyt, nelabai rūpi darbas. Kiek žinau, vienas pardavinėja malkas, kitas – atutomobilius. Darbas policijoje jiems kaip hobis, proga išeiti iš namų“, - dėstė vyras, tikinantis, kad taip galvoja ne vienas Sujainių gyventojas.

Nenuleis rankų

Slaugytoja R. Pukiniene patvirtino, kad jos užpuolikų kompanijoje buvo jau minėtas nepilanametis ir šutvės lyderiu laikomas A. D., taip pat E. U.

Paaiškėjo, kad pagalbą ji bandė suteikti Modestui Lukšui, kuris taip pat priklauso Sujainius terorizuojančiai šutvei ir yra ne kartą baustas už įvairius nusižengimus.

Globėjos paklausėme, ar po apspardymo ir apspjaudymo neprarado pasiryžimo padėti į bėdą patekusiems žmonėms?

„Aš kaip padėjau žmonėms, taip ir toliau padėsiu. Nebijau. Aišku, būsiu atsargesnė. Mano toks darbas ir, manau, pašaukimas – padėti. Net jei tokio darbo nedirbčiau, aš pro gulintį žmogų niekada nepravažiuočiau. Slaugytoja dirbu jau dvidešimt metų. Kartais, kai sustoju prie kokio nors gulinčio pijokėlio, mano vyras juokais pasišaipo: gal jie tavo draugeliai, kad taip jais rūpiniesi“, - pasakojo R. Pukinienė.

Nuo užpuolikų nukentėjusi moteris sakė, kol kas gavusi tik policijos pranešimą apie pradėtą ikiteisminį tyrimą.

„Manęs net neinformavo, ar įtariamuosius pavyko apklausti“, - nuogąstavo R. Pukinienė.

Suėmus tapo ramiau

Pasak R. Pukinienės, nesuprantama, kaip pareigūnai nesugeba pažaboti visiems žinomo ir nuolat nusikaltimus darančio nepilnamečio ir su juo siautėjančios šutvės.

Kad netramdomi nepilnamečiai gyventojams gali pridaryti daug bėdų, įsitikino Ariogalos gyventojai. Čia siautėję jaunuoliai O. K. ir D. V. gatvėje apiplėšdavo praeivius, įsiverždavo į butus, apvogdavo iš privačių namų išvykusius žmones, tačiau vietos policija nesiėmė veiksmingų priemonių gyventojams apginti.

O. K. ir D. V. buvo sulaikyti tik tuomet, kai situacija Ariogaloje susidomėjo Lietuvos policijos departamento vadovybė. Nebaudžiamais pasijutę jaunieji nusikaltėliai netrukus buvo suimti, ir Ariogaloje tapo ramiau.

Rima Pukinienė   „Alio, Raseiniai“ nuotr.
Rima Pukinienė „Alio, Raseiniai“ nuotr.