aA
Keturių mėnesių berniuką sūpuojanti klaipėdietė Greta Pivrikaitė negauna „Sodros“ išmokų, nes per anksti įsidarbino.
Kuriozas: 12-oje klasėje lauktis pradėjusi Greta negauna „Sodros“ išmokų, nes „per daug dirbo“
© Shutterstock nuotr.

Teismas, į kurį kreipėsi išmokų negaunanti jauna mama, jos skundą atmetė: „Pareiškėja neatitiko „Sodros“ įstatymo išimties, numatančios teisę gauti motinystės pašalpą neįgijus reikiamo stažo sąlygų, kadangi įsidarbino dar iki mokslo baigimo“.

Pasak teismo, aplinkybė, jog pareiškėja mokėsi gimnazijos dieniniame skyriuje ir turėjo galimybę mokslo metu dirbti, rodo, kad mokymasis netrukdė jai įgyti stažo.

Gretos artimieji tai vadina kuriozu: teismas leidžia suprasti, kad mergina dėl motinystės išmokų galėjo pasistengti anksčiau įsidarbinti – kad užtektų reikiamo stažo motinystės išmokai gauti. Arba įsidarbinti po atestatų teikimo.

Kaip sako pati Greta, „Sodros“ ji yra baudžiama už tai, kad neplanuotai pastojo – dar nebaigusi mokyklos ir jau dirbdama. Tokio atvejo tarp įstatyme vardijamų išimčių nėra, tačiau ar dėl to „nereglamentuotai“ pastojusi ir įsidarbinusi moksleivė turi likti be išmokų?

Nežinojo, kur stoti, todėl nutarė su darbu susipažinti iš arčiau

„Viskas prasidėjo nuo to, kad dar būdama dvyliktokė gegužės pradžioje įmonėje „Linerta“ įsidarbinau buhalterės padėjėja-administratore, nes nežinojau, kur tiksliai noriu eiti mokytis. Buvo tuščia galva, tad sugalvojau konkrečiai išbandyti darbą, ar patiks ir ar norėsiu mokytis.“, - DELFI pasakojo Greta.

Po mėnesio moksleivė suprato, kad toks darbas – ne jai, tačiau vis viena liko įmonėje, nes per vasarą norėjo užsidirbti pinigų. Nuo birželio dar įsidarbino bendrovėje „Lorenco“, kuri uoste užsiima medienos gabenimu. Bedirbdama baigė vidurinę mokyklą.

„Antrojoje įmonėje man patiko, todėl birželio pabaigoje parašiau prašymą priimti mane į Lietuvos aukštąją jūreivystės mokyklą. Dabar ten mokausi neakivaizdžiai, nes birželio viduryje sužinojau, kad nuo kovo mėnesio esu nėščia“, - pasakojo G. Pivrikaitė.

Apie tai ji iš karto pasakė darbdaviams. Merginos žodžiais, jie normaliai tai priėmė, nemetė lauk.

Išėjus dekretinių atostogų prasidėjo staigmenos

„Lapkričio mėnesį išėjau dekretinių atostogų, tačiau negavau jokių išmokų iš „Sodros“, nes neva nepriklauso. Kreipiausi į teismą, tačiau teisėjai nutarė, kad aš per daug dirbau, todėl gimus vaikui man nepriklauso išmokos. Jeigu būčiau įsidarbinusi po liepos 13 dienos, kai gavau brandos atestatą, iš „Sodros“ visas išmokas būčiau gavusi kaip priklauso. Kadangi dirbau nuo gegužės mėnesio, man niekas nebepriklauso“, - stebėjosi jauna mama.

Gretai nesuprantama, kodėl ji baudžiama už tai, kad įsidarbino dar besimokydama mokykloje. „Kaip man sakė, taip atsitiko todėl, kad liepos 1 dieną pasikeitė įstatymai“, - sakė Greta.

Gruodžio 19 dieną gimusį berniuką ji pavadino Kevino vardu. „Tada su vaiko tėvu dar nuomojomės vieno kambario butą, bet nebepajėgėme jo išlaikyti, todėl dabar gyvenam kaip ir atskirai, aš pas savo artimuosius, jis – pas savo“, - sakė G. Pivrikaitė.

Kai „Sodros“ Klaipėdos skyriuje bandė aiškintis situaciją, jai buvo pasakyta, kad jei būtų įsidarbinusi bet kada – rugpjūtį, rugsėjį, bet tik po to, kai jai buvo išduotas brandos atestatas, išmokas gautų. Tačiau, kai darbinosi, ji dar nežinojo esanti nėščia.

Kaltino pažeidus taisykles

„Pagal įstatymus, žmogus, jei mokosi dieniniame skyriuje, yra draustas iki 26 metų, bet jie taip neskaičiuoja. Sako, kad aš pažeidžiau taisykles ir man nieko nemokės“, - pikta jaunai mamai.

Klaipėdos apygardos administracinio teismo sprendime nėra minima, kad Greta būtų pažeidusi kokias nors taisykles, tačiau jos skundas pripažintas nepagrįstu.

Teisėjai pabrėžė, jog neįgijus reikalingo socialinio draudimo stažo motinystės pašalpą galima gauti esant sąlygų visumai: 1) amžiui iki 26 metų; 2) jei stažas iki nėštumo ir gimdymo atostogų pradžios nebuvo įgytas dėl mokymosi pagal bendrojo ugdymo programą; 3) jei pertrauka nuo mokslo pabaigos iki tampant apdraustuoju asmeniu neviršija 3 mėnesių.

Gretos atveju, pertraukos iki tampant apdraustu asmeniu iš viso nebuvo.

„Pareiškėja prašymo skirti motinystės pašalpą pateikimo metu atitiko 1 ir 2 sąlygas. Tačiau 3-oji sąlyga negalėjo būti patenkinta. Nagrinėjamu atveju pareiškėja jau buvo įsidarbinusi dar besimokydama gimnazijoje“, - rašoma teismo išvadoje.

Pasak Gretos, teisme netgi patys teisėjai „Sodros“ atstovą klausinėjo, kaip jos situacijoje turi būti, nesuprato, kaip galima nieko nemokėti. Tačiau nusprendė, kad pagal įstatymą jai išmokos nepriklauso, nes tokia situacija niekur neminima kaip išimtis.

Klimpsta į skolas

Paklausta, kaip verčiasi, Greta sakė, kad padeda tėvai. „Kai visai nebepakanka pinigų, einame skolinamės iš trumpųjų kreditų bendrovių“, - prisipažino jauna mama.

Pasak Gretos, ji pati greitųjų kreditų bendrovėms skolinga jau 1300 litų. Draugo skolos net ir nežino. „Tikriausiai viršijo 8 tūkst. litų“, - sakė keturių mėnesių berniuką auginanti klaipėdietė.

„Sodra“: teisingumą vykdo tik teismai

Pakomentuoti situaciją DELFI paprašė Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos atstovo ryšiams su visuomene Martyno Žilionio.

Klausėme, ar teisinga dėl įstatymo spragos Gretą Pivrikaitę palikti be išmokų? Ar pakankamas motyvas išmokų nemokėti vien dėl to, kad jos situacijos neišeina įsprausti į jokią konkrečią išimtį? Kodėl ne priešingai - papildyti išimčių sąrašą dar viena, tokia kaip G. Pivrikaitės, išimtimi?

„Kas mūsų šalyje sprendžia apie teisingumą, labai suprantamai parašyta Konstitucijoje: „Teisingumą Lietuvos Respublikoje vykdo tik teismai“, - atsakydamas į klausimus teigė M. Žilionis.

Pasak valdininko, „Sodra“ nepriima įstatymų ir jų nekeičia.

„Sodra“ yra viešojo administravimo įstaiga, organizuojanti socialinį draudimą ir vykdanti operatyvų Fondo lėšų tvarkymą ir apskaitą, užtikrindama priskaičiuotų socialinio draudimo įmokų sumų, baudų, delspinigių surinkimą į Fondą ir išieškojimą, teisingą duomenų apie apdraustuosius asmenis tvarkymą bei, kaip pabrėžė M. Žilionis, įstatymo numatytų socialinio draudimo išmokų paskyrimą ir mokėjimą gavėjams.

Kaip DELFI informavo Klaipėdos apygardos administracinio teismo atstovas ryšiams su visuomene Ričardas Šertvytis, teismo sprendimas atmesti G. Pivrikaitės skundą - ne galutinis. Iki Balandžio 17 dienos jis gali būti skundžiamas.

Esate susidūrę su kurioziška situacija? Galite pasidalinti savo istorija?

Savo patirtimi pasidalinkite žemiau arba el.paštu pilieciai@delfi.lt:


www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.