aA
Pasirodė pranešimų, jog kaip į vandenį dingęs nušalintasis Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius buvo sulaikytas.
Ukrainoje – prieštaringos žinios apie V. Janukovyčiaus buvimo vietą
© AFP/Scanpix

Žinią apie galimą V. Janukovyčiaus sulaikymą paskelbė portalas unian.net. Jis remiasi Ukrainos Rados deputatu Volodymyru Kurennojumi, kuris šią informaciją paskelbė socialiniame tinkle „Facebook“.

Anot deputato, informaciją dar reikia patikrinti, tačiau ji gauta iš „solidaus šaltinio“. V. Kurennojaus duomenimis, V. Janukovyčius sulaikytas Kryme ir jau gabenamas į Kijevą.

V. Kurennojus priklauso Vitalijaus Kličko partijos UDAR frakcijai Ukrainos Radoje. Politiką užplūdo šimtai internautų: visi klausia, ar galų gale pavyko patvirtinti ar paneigti žinią apie V. Janukovyčiaus sulaikymą.

Atsakymo jie sulaukė apie 1 val. nakties Lietuvos laiku. Tačiau aiškumo tai nepridėjo. „Nepatvirtinta ir nepaneigta. Informacija iš pakankamai rimtų šaltinių teisėsaugoje. Tačiau patvirtinti ir patikrinti negaliu“, - savo „Facebook“ paskyroje rašo Ukrainos dėmesio centre atsidūręs politikas.

Tuo tarpu šalies vidaus reikalų ministro pareigas einantis Arsenijus Avakovas pareiškė negalintis patvirtinti informacijos apie V. Janukovyčiaus sulaikymą, praneša focus.ua. Informacija apie nušalintojo prezidento sulaikymą nedisponuojantis pareiškė ir laikinasis Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Valentinas Nalivaičenka.

Ukrainos saugumo tarnyba (UST) taip pat nepatvirtina informacijos apie Viktoro Janukovyčiaus sulaikymą.

„Šiuo metu V. Janukovyčius nėra sulaikytas ir jo buvimo vieta kol kas nenustatyta“, - cituoja šalies naujienų agentūra "Ukrinform” UST atstovą.

Pasirodo ir visiškai priešingų pranešimų. Pavyzdžiui, kad V. Janukovyčius tikrai pastebėtas Kryme, bet ne sulaikytas, o lydimas į Rusijos karinį laivą.

Ukrainoje – prieštaringos žinios apie V. Janukovyčiaus buvimo vietą
© Facebook nuotr.

Skelbia radę juodąją buhalteriją

Perėmę įspūdinga prabanga tviskančias valdas, kuriose dar neseniai šeimininkavo Viktoras Janukovyčius ir jo aplinka, Ukrainos aktyvistai skelbiasi radę daugybę pabėgusiam prezidentui nepalankių įkalčių. Tarp jų, manoma, yra ir kolosali juodoji buhalterija rašo unian.net.

Iš vandens buvo ištraukta juodoji šeimos buhalterija, kurią sudaro daugiau kaip 20 tūkstančių dokumentų. Visi jie bus kruopščiai nagrinėjami, bet jau dabar kalbama apie kolosalias sumas. Be to, aiškėja, kad V. Janukovyčių saugojo itin įspūdinga saugos sistema, o prezidento maistas prieš patekdamas ant stalo būdavo ištiriamas laboratorijoje.

Pasisavino bent 10 mlrd. grivinų?

„Tik vienas dokumentas, kuris pas mane rankose – tai viena Janukovyčių bendrovė apmokėjo kitai 56 milijonus grivinų. Buvo pasisavinta ne mažiau nei 10 milijardų grivinų (dabartiniu kursu – apie 2,8 mlrd. Lt) ir tai tik 10 procentų to, ką mes peržiūrėjome“, - pasakoja Dmitrijus Gnapas. Jis yra įsitikinęs, kad pačius svarbiausius duomenis vis dėlto pavyko sunaikinti.

Be dokumentų rasta ir dar šis tas – šimtai šaudmenų. „Dviejų rūšių pistoletai, Dragunovo snaiperio šautuvai, modernūs Kalašnikovo automatai, Kalašnikovo šautuvai su sulankstoma buože. Galima apginkluoti visą kuopą, 70-80 žmonių“, - toliau pasakoja D. Gnapas.

Savigynos specialistai įsitikinę, kad dugne taip pat yra nemažai kulkų, yra ir ginklų, kol kas randamos tik jų įmautės. Apsaugininkai mano, kad pabėgdamas V. Janukovyčius pasiėmė daug įdomių dalykų.

Prabangi mašinų kolekcija ir neįtikėtina saugumo sistema

Dviejų tūkstančių kvadratinių metrų garaže aptikta retų automobilių kolekcija. Joje ne mažiau kaip pusšimtis sovietinių lengvųjų automobilių ir karinės technikos. Dingo vienas vertingas eksponatas – 1935 metais gamintas „Horch“, kokių Ukrainoje tėra vos septyni modeliai.

Rezidencijos teritorijoje – precedento neturinti apsaugos sistema, šalia jūros įrengtas tarsi priešlėktuvinės gynybos dalinys. Vien tik V. Janukovyčiaus kelią į Novyje Petrovci kaimą seka trys dešimtys stebėjimo kamerų. Tačiau jokių įrašų nerasta, visi serveriai paimti, duomenys – sunaikinti. Po žeme taip pat aptikta daugybė koridorių, tačiau žemėlapio nėra.

Prezidento maistą ištirdavo laboratorijoje

Tai, kad V. Janukovyčius labai rūpinosi savo sveikata, byloja rastas nuosavas ūkis ir laboratorija. Viskas, ką buvęs Ukrainos prezidentas valgė ir gėrė, prieš tai buvo ištiriama – buvo atliekami bakteriologiniai ir biologiniai tyrimai, tikrinama radiacija.

„Tikrino viską, kiek yra geležies, magnio. Jis mėgo kukurūzų košę, tai jam atveždavo dešimt-penkiolika mėginių rūšių ir iš jų buvo renkama ta, kurią jis ims“, - pasakoja aktyvistas.

V. Janukovyčiaus vartojamas vanduo prieš tai praeidavo per dvylika valymo lygių. Nuosava degalinė, mažiausiai dvi katilinės, arklidės, zoologijos sodas, pirtys, svečių namai ir netgi uždaras kinologijos centras. Čia rasta penkiolika anglų ir Tibeto mastifų bei Kaukazo aviganiai. Šuniukai čia buvo auginami tik dovanoms, tikina kinologai, nepalikę keturkojų likimo valiai.

„Vardus jis žinojo, jis jų nepainiojo“, - pasakoja kinologas. Juos labiausiai liūdina tai, kad lankytojai elitinius gyvūnus norėjo nužudyti.

Tuo tarpu Mežigorjėje atsirado nauja problema – prie rezidencijos bando prasibrauti marodieriai, kuriuos apsaugos darbuotojams sunku sulaikyti. Dėl prasidėjusio vagiliavimo į V. Janukovyčiaus valdas nebeįleidžiami smalsuoliai.

DELFI primena, jog aktyvistai jau vaikštinėja ir antrojoje V. Janukovyčiaus rezidencijoje, Gutos vietovėje. Čia viskas taip pat tviska prabanga. Tuo tarpu Ukrainos žurnalistai skelbia turintys duomenų apie kolosalias išlaidas V. Janukovyčiaus prabangai – esą vien ištaigingi šviestuvai Mežigorjėje kainavo 30,66 mln. eurų, t.y. apie 105,86 mln. Lt.

Kol kas bešeimininkes V. Janukovyčiaus valdas galite apžiūrėti šiuose filmuotuose siužetuose ir nuotraukų galerijose:

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.