aA
Kinija paragino JAV prezidentą Baracką Obamą atšaukti penktadienį Baltuosiuose rūmuose planuojamą susitikimą su Tibeto dvasiniu lyderiu Dalailama, praneša agentūra AFP.
Kinija reikalauja B. Obamą atšaukti susitikimą su Dalai Lama
© DELFI / Tomas Vinickas

„Kinija tai kategoriškai atmeta“, - pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė ir pareikalavo nedelsiant atšaukti planuojamus pokalbius. Susitikimas su Tibeto vadovu tremtyje, anot jos, yra „grubus kišimasis į Kinijos vidaus reikalus, rimtas nusižengimas tarptautinių santykių taisyklėms“. Tai esą rimtai pakenks Kinijos ir JAV santykiams.

Baltieji rūmai pareiškė, kad B. Obama priims Dalailamą kaip "tarptautiniu mastu gerbiamą religinį ir dvasinį lyderį".

Tai bus pirmasis abiejų Nobelio taikos premijos laureatų susitikimas nuo 2011 metų liepos. Apie ką jie kalbėsis, kol kas nežinoma.

Jau ir 2011-aisiais Pekinas su pasipiktinimu reagavo į B. Obamos ir Dalailamos susitikimą.

78 metų Dalailama laikomas nesmurtinio tibetiečių pasipriešinimo jų tėvynės okupacijai simboliu. Kinija kaltina jį siekiant Tibeto atsiskyrimo nuo Kinijos.

Baltųjų rūmų atstovė pabrėžė, kad JAV vyriausybė remia Dalailamos poziciją Tibeto klausimu. Tačiau pripažįsta, kad Tibetas yra Kinijos Liaudies Respublikos teritorija. "Mes neremiame Tibeto nepriklausomybės", - sakė ji.

Tačiau JAV esą remia žmogaus teises ir religinę laisvę Kinijoje. Todėl Vašingtonas sunerimęs dėl „besitęsiančios įtampos ir žmogaus teisių padėties blogėjimo Kinijos Tibeto teritorijose“.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.