aA
Šiuos metus paskelbus vaikų sveikatos metais, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba dar daugiau dėmesio ketina skirti ikimokyklinių įstaigų ir mokyklų maisto tvarkymo skyrių veiklos priežiūrai ir kontrolei. Siekiama užtikrinti, kad vaikams būtų tiekiamas tik tinkamos kokybės ir saugus maistas, sveikatai palankūs patiekalai.
vaikas, mergaitė, baimė, slėpynės
vaikas, mergaitė, baimė, slėpynės
© RIA/Scanpix

Atsiliepiant į Lietuvos tėvų forumo iškeltas problemas, Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai atliko patikrinimus keliuose sostinės lopšeliuose darželiuose, kuriems maisto produktus ir žaliavas tiekia įmonė „Pontem“. Taip pat atliktas ir tikslinis šios įmonės patikrinimas.

Patikrinimų metu buvo paimta 17 maisto produktų (virtų dešrelių, varškės, pieno, jogurtų, virtų ir karštai rūkytų dešrų, sausainių, įvairių džemų ir kt.) mėginių, kurie ištirti Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje. Vertinti šių produktų drėgmės, riebalų, azoto, baltymų, angliavandenių, krakmolo, nitratų ir nitritų, glutamo rūgšties, konservantų, sojos baltymų, saldiklių ir kt. kiekiai, tirta galima mikrobinė tarša, rašoma pranešime spaudai.

Visi tirti maisto produktai atitiko jiems keliamus saugos reikalavimus, nebuvo nustatyta mikrobinės taršos, maisto priedų kiekiai taip pat atitiko leistinus. Tačiau 6 maisto produktų mėginiai neatitiko gamintojų deklaruotų kokybės rodiklių. Pavyzdžiui, ištyrus 2,5 proc. riebumo „Piemenėlio“ pieną, 9 proc. trintą varškę, 2 proc. braškių skonio jogurtą „GAR 2“, nustatyta, kad realus jų riebumas yra mažesnis nei deklaruotas. Virtose „Pieniškose dobilo“ dešrelėse ir karštai rūkytoje „Vienuolio“ dešroje standartų neatitiko drėgmės kiekis, braškių džemo etiketėje nebuvo nurodyti sorbatai.

„Išanalizavus tikrinimo duomenis, pastebėjome, kad vaikams tiekiami produktai ne visada atitinka kokybės reikalavimus. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba praėjusiais metais tikrino, ar rinkoje esantys mėsos gaminiai atitinka jų rūšies nustatymo rodiklius, apie 8 proc. patikrintos produkcijos neatitiko deklaruotos kokybės rodiklių. Todėl labai atsakingai tęsime pradėtą tyrimą, ieškosime priežasčių, kodėl produktai vaikams buvo prastesnės kokybės“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

Specialistės teigimu, visuomenėje daug diskusijų sukėlusio Lietuvos tėvų forumo paskelbti rezultatai, galbūt dėl visuomenės sveikatos specialistės žinių stokos, buvo neteisingai įvertinti ne tik dėl galimos mikrobiologinės taršos, bet ir dėl maisto priedų – gliutamo rūgšties, nitratų ir nitritų nustatymo. Juk glutamo rūgštis natūraliai susidaro obuoliuose, mėsoje. Kita vertus, pagal pakankamai griežtus Sveikatos apsaugos ministro nustatytus reikalavimus, maisto priedą konservantą natrio nitritą leidžiama naudoti mėsos gaminiuose, skirtuose vaikų mitybai. Todėl viešai išsakyti neprofesionalūs tyrimų komentarai galėjo suklaidinti Lietuvos tėvų forumo atstovus bei visuomenę, teigiama pranešime spaudai.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis kontrolės duomenimis, ikimokyklinėse ugdymo įstaigose dažniausiai nustatomi bendri higienos (54 proc.), savikontrolės (26 proc.), technologijų (6 proc.), produktų kokybės (8 proc.), atsekamumo (2 proc.), personalo higienos (4 proc.) pažeidimai. Patikrinimai, kurių metu randama draudžiamų maisto priedų, sudaro apie 5 proc. visų patikrinimų, neleistinų vaikų mityboje maisto produktų – 1 proc. visų patikrinimų proc.

„Visiškai palaikome Lietuvos tėvų forumo išsakytą poziciją, pritariame jų nuostatai, kad vaikai turi būti maitinami tik tinkamos kokybės ir saugiu maistu, sveikatai palankiais patiekalais. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai regionuose bendradarbiauja su savivaldybių švietimo skyriais, todėl padėtis gerėja. Šiais metais laboratorinių tyrimų pagalba ir toliau bus kontroliuojama vaikų mitybai skirtų maisto produktų kokybė ir sauga. Planinių patikrinimų metu bendrojo ugdymo mokyklų, ikimokyklinių įstaigų maisto tvarkymo skyriuose numatyta tirti gaminamus patiekalus faktiniam kaloringumui nustatyti, tikrinti druskos kiekį patiekaluose, atlikti naudojamo vandens mikrobiologinius tyrimus. Nustatę pažeidimus, drausminsime maisto tvarkytojus taikydami įvairias nuobaudas“, – sakė A. Išarienė.

www.lrt.lt