aA
Stringa nuo teisėsaugos besislapstančios Neringos Venckienės apkalta.
Neringa Venckienė
Neringa Venckienė
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Teismas nori išgirsti N. Venckienės poziciją, tačiau taip pat negali jos rasti.

Konstitucinis teismas atsidūrė teisiniuose spąstuose – teismas norėtų išgirsti, kodėl N. Venckienė nelanko Seimo posėdžių, tačiau negali jos rasti. Jei apkaltos klausimas bus svarstomas be Seimo narės, jos šalininkai teigia, kad sprendimas bus apskųstas Žmogaus Teisių Teismui Strasbūre.

„Teismai nepradeda baudžiamųjų bylų, nes negali įteikti šaukimo N. Venckienei. Tai kaip, įdomu, tai darys Konstitucinis Teismas?“, – „Info TV“ laidai „Info diena“ sakė „Drąsos kelio“ frakcijos narys Valdas Vasiliauskas. Anot Seimo nario, teisėsauga žino, kad N. Venckienė gyvena Čikagoje, bet aktyvių veiksmų nesiima. 

Greito sprendimo nebus

Konstitucinis teismas paprašė Seimo laikinosios komisijos pateikti papildomų duomenų, N. Venckienei išsiuntė pranešimus visai žinomais adresais, tačiau atsakymo nesulaukė. Teismo atstovai teigia, kad apkaltos bent jau artimiausią mėnesį nebus imtasi, nes keisis Konstitucinio teismo sudėtis. 

Apkaltą „Drąsos kelio“ lyderei inicijavę liberalai apgailestauja, kad apkaltos procedūra yra tokia sudėtinga, tačiau tikisi, jog išeitis bus rasta ir Konstitucinis teismas sprendimą priims.

„Seime noras išspręsti tą klausimą kuo greičiau nėra praėjęs. Man apmaudu girdėti, kad Konstitucinis Teismas per tą laikotarpį, kai Seimas neturi sesijos, negali priimti, mano galva, labai paprasto sprendimo“, – „Info dienai“ sakė Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis

Teisinis galvosūkis

Konstitucinės teisės specialistai tikina, kad Konstituciniams Teismui teko nelengvas iššūkis. Visgi esą Konstitucinio teismo sprendimas nėra lemiamas – jis tik turi atsakyti, ar posėdžių nelankymas laikytinas Konstitucijos sulaužymų. Ar šalinti politikę iš seimo, jau spręs parlamentarai slaptu balsavimu. 

„Kai asmuo vengia, slapstosi, nepavyksta jo atvesdinti, tai aišku teisė, galų gale teisingumas, dėl to neturėtų tapti įkaitu“, – teigė konstitucinės teisės ekspertas Vaidotas Vaičaitis.
Kandidate į prezidentes nekels

Nors N. Venckienė Lietuvoje nesirodo jau 10 mėnesių, iki pat paskutinės akimirkos partija „Drąsos kelias“ aiškiai nesakė, ar partijos lyderė dalyvaus prezidento rinkimuose. Likus 9 dienoms iki tada, kai kandidatai turi sumokėti užstatą, aiškėja, kad N. Venckienė rinkimuose nebus keliama.

„N. Venckienės, tai matosi, kad čia neįmanoma iškelti. Jei skirtume kitą kandidatą, tai būtų nelabai moralus kompromisas“, – „Info dienai“ sakė „Drąsos kelio“ partijos pirmininkas Jonas Varkala

N. Venckienė Seime nesirodo nuo praėjusių metų balandžio, kai Seimas panaikino jos teisinę neliečiamybę.

Info TV