aA
Ša­ly­je dau­gė­ja vy­rų kri­zių cen­trų, ta­čiau daž­nam įvai­rių prob­le­mų tu­rin­čiam stip­rio­sios ly­ties at­sto­vui vis dar gė­da pra­ver­ti to­kių įstai­gų du­ris.
Šalyje - vyrų krizė
© Shutterstock nuotr.

Kaip rašo „Lietuvos žinios“, pa­pras­tai jo­se lan­ko­se tie, ku­riuos tai da­ry­ti pri­ver­čia teis­mai, ir tie, ku­rie jau­čia­si ne­be­tu­rin­tys nei kur ei­ti, nei ko pra­ras­ti. Dar vi­sai ne­se­niai vy­rų kri­zių cen­trai vei­kė tik Vil­niu­je ir Kau­ne. Bai­gian­tis 2013-ie­s.

Pir­ma­sis Vil­niaus vy­rų kri­zių cen­tras gy­vuo­ja nuo 2001 me­tų. Jo įkū­rė­jas žur­na­lis­tas Al­gir­das Meš­kaus­kas tei­gė šio cen­tro idė­ją par­si­ve­žęs iš da­ly­ki­nės vieš­na­gės po Skan­di­na­vi­jos ša­lis. Ten jam te­ko su­si­pa­žin­ti su to­kių įstai­gų veik­la. „Nes­lėp­siu, kai iš­gir­dau apie to­kį cen­trą, ma­ne šo­ki­ra­vo vien jo pa­va­di­ni­mas. Tuo­met ne­įsi­vaiz­da­vau, kad vy­rai ga­li pa­tir­ti kri­zių, dėl to smur­tau­ti ar tap­ti smur­to au­ko­mis“, - pri­si­pa­ži­no A.Meš­kaus­kas. Ta­čiau la­bai grei­tai jis su­vo­kė, kad par­amos stip­rio­sios ly­ties at­sto­vams ti­krai rei­kia, to­dėl su­sku­bo kur­ti vy­rų kri­zių cen­trą Lie­tu­vos sos­ti­nė­je. A.Meš­kaus­kas pri­si­mi­nė, kaip iš pra­džių ne­drą­siai, o pa­skui ga­na gau­siai į jo įkur­tą įstai­gą pra­dė­jo ei­ti prie sky­ry­bų slenks­čio at­si­dū­rę ar­ba jas jau iš­gy­ve­nę vy­rai ir ieš­ko­ti tei­si­nės bei psi­cho­lo­gi­nės pa­gal­bos.

Ute­nos aps­kri­ties vy­rų kri­zių cen­tro di­rek­to­rius Egi­di­jus Kor­ne­vas - pe­da­go­gas, dir­ban­tis Ute­nos vai­kų glo­bos na­muo­se. Su jų di­rek­to­re Dia­na De­vei­kie­ne pe­da­go­gas ir įkū­rė vy­rų kri­zių cen­trą. Jis vei­kia nuo pra­ėju­sių me­tų gruo­džio. „Pir­mas į mū­sų cen­trą krei­pė­si ran­ką prieš žmo­ną pa­kė­lęs, to­dėl į po­li­ci­jos aki­ra­tį pa­te­kęs vy­ras. Žmo­gus ti­ki­no ne­be­ma­tan­tis pra­smės gy­ven­ti ir klau­sė mū­sų, ar jam dar ga­li kas nors pa­dė­ti“, - pa­sa­ko­jo E.Kor­ne­vas. Anot jo, jau po tri­jų kon­sul­ta­ci­jų šis ne­lai­mė­lis ra­do jė­gų gy­ven­ti.

An­tro šio vy­rų kri­zių cen­tro lan­ky­to­jo is­to­ri­ja, ga­li­ma sa­ky­ti, pi­kan­tiš­ka. Ve­du­sį vy­rą pra­dė­jo at­akuo­ti jau­nys­tės lai­kų drau­gė. Mo­te­ris tvir­ti­no au­gi­nan­ti jo vai­ką ir rei­ka­la­vo šį iš­lai­ky­ti. „Ka­dan­gi tas vy­ras su žmo­na at­ža­lų ne­su­si­lau­kė, mes jį įti­ki­no­me, kad tu­rė­ti vai­kų - di­džiu­lis džiaugs­mas. Jis tai su­pra­to ir da­bar ne­be­si­jau­čia toks ne­lai­min­gas, koks bu­vo iki tol“, - kal­bė­jo E.Kor­ne­vas. Jis pri­si­mi­nė dar vie­ną iš­skir­ti­nį at­ve­jį, kai į kri­zių cen­trą pa­skam­bi­no vy­ras ir pa­si­guo­dė, kad žmo­na jį iš­va­rė iš na­mų. Žmo­gus pra­šė prie­globs­čio. Vy­ras bu­vo pa­kvies­tas lan­ky­ti kur­sus ir ban­dy­ti iš­mok­ti gy­ven­ti taip, kad dau­giau ne­be­tek­tų pa­lik­ti na­mų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.