aA
Valstybės saugumo departamentas (VSD) perspėjo, kad Rusija rengia naujas aktyvias informacines atakas – valstybės vadovai ir dalis parlamentarų informuoti, kad artimiausiu metu gali būti platinama dezinformacija apie prezidentę Dalią Grybauskaitę, kitus aukštus šalies pareigūnus.
VSD: Rusija rengia naujas atakas prieš Lietuvą
© DELFI montažas

Lietuvos vadovams, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos bei Seimo Užsienio reikalų komitetams pateiktoje informacijoje VSD pranešė, kad tokį Rusijos specialiųjų tarnybų veikimą lemia Kremliaus pasipiktinimas Lietuvos užsienio ir energetikos politika, pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai tikslai, ypač Rytų partnerystės programos įgyvendinimas.

VSD pateiktoje informacijoje, kurią matė BNS, nurodoma, kad planuojamos aktyvios veikimo priemonės prieš Lietuvą inicijuojamos ir koordinuojamos Rusijos prezidento administracijoje.

Rusijos prezidento administracijos Tarpregioninių ir kultūrinių ryšių su užsienio šalimis valdybos Visuomeninių procesų analizės departamento Baltijos šalių skyrius, kaip teigia VSD, jau artimiausiu metu planuoja paskleisti Lietuvos prezidentę neva diskredituojančios informacijos, "atrandant” Rusijos archyvuose esą naujų duomenų apie jos biografiją.

Anot VSD, Rusijos specialiosioms tarnyboms pavesta aktyviai naršyti Rusijos archyvuose renkant kompromituojančią informaciją apie aukštas pareigas užimančius buvusios SSRS valstybių pareigūnus, siekiant daryti jiems poveikį.

Šios aktyvios informacinės atakos taikiniu, kaip teigia VSD, gali tapti ir kiti aukšti Lietuvos pareigūnai.

Šiam Rusijos prezidento administracijos valdybos departamentui vadovauja J.Umerenkovas, ne kartą lankęsis Lietuvoje, dalyvavęs Lietuvos liaudies partijos suvažiavime. Valdybos darbuotojas saugumo agentas V.Smirnovas, VSD teigimu, naudojęs mokslininko priedangą, iki praeitų metų pabaigos reguliariai lankėsi Lietuvoje ir turėjo daug kontaktų su Lietuvos politikais, žurnalistais ir politologais. Šiuo metu V.Smirnovas įtraukas į asmenų, kuriems draudžiama atvykti į Lietuvą, sąrašą, teigiama VSD informacijoje.

Anot Lietuvos žvalgybininkų, Rusijos naudojami metodai šių atakų metu būtų įprastiniai – dezinformacija ir kompromitavimas, atskleidžiant sufalsifikuotus esą Rusijos Valstybiniame archyve aptiktus dokumentus, skelbiant "atrastų" naujų liudininkų parodymus.

Ši informacija gali būti skelbiama pasinaudojant ir Lietuvoje minėtos Rusijos prezidento administracijos valdybos ryšiais Lietuvoje. VSD teigimu, valdyba turi ryšių su kai kurių Lietuvos partijų, žiniasklaidos atstovais, politologais. VSD duomenimis, pernai Rusijos prezidento administracijos Tarpregioninių ir kultūrinių ryšių su užsienio šalimis valdyboje yra lankęsi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos bei Lietuvos rusų sąjungos atstovai, minima, jog valdybos atstovai galėjo turėti kontaktų ir su kitų Lietuvos politinių partijų atstovais, tačiau jos konkrečiai nenurodomos. Žiniasklaidos atstovų ir politologų, palaikančių ryšius su minėta Kremliaus valdyba, VSD taip pat konkrečiai neįvardija.

VSD duomenimis, šios Rusijos prezidento administracijos valdybos, kurios pagrindą sudaro buvę ir esami spectarnybų darbuotojai, veiklos metodai ir tikslai panašūs kaip Rusijos saugumo ir žvalgybos tarnybų. Per šią valdybą organizuojamas "artimajame užsienyje" veikiančių visuomeninių, kultūros organizacijų, informacinių forumų finansavimas.

2013 metais ši valdyba, kaip nurodo VSD, įkūrė ir valdo portalą rubaltic.ru, kuriame nuolat talpinama prieš Lietuvą nukreipta propagandinio, dezinformacinio pobūdžio informacija, tuo pačiu siekiama portale talpinamą informaciją paskleisti Lietuvos viešojoje erdvėje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.