aA
Homoseksualams priešiškas Seimo narys, „tvarkietis“ Petras Gražulis – pakeliui į teisinės neliečiamybės praradimą. Laikinoji tyrimo komisija trečiadienį davė sutikimą suvaržyti P. Gražulio laisvę, toliau dėl teisinio imuniteto spręs visas Seimas.
Petras Gražulis per homoseksualų eitynes
Petras Gražulis per homoseksualų eitynes
© DELFI

Jeigu Seimas pritars laikinosios komisijos sprendimui, tai parlamentaras pateks į teisingumo girnas.

Komisijos narių balsai pasiskirstė apylygiai: už sutikimą leisti suvaržyti P. Gražulio laisvę balsavo 6 parlamentarai, prieš – 5 Seimo nariai.

Laikinoji tyrimo komisija, be kita ko, nusprendė, kad generalinio prokuroro Dariaus Valio prašymas dėl  sutikimo suvaržyti  Seimo nario P. Gražulio yra pagrįstas.

Protokoliniu nutarimu laikinoji komisija taip pat pavedė P. Gražulį apsvarstyti Seimo Etikos ir procedūrų komisijai.

Komisijos pirmininkas Mečislovas Zaščiurinskas norėjo balsavimą nukelti į kitą dieną, kad posėdyje dalyvauti galėtų visi komisijos nariai, nes trečiadienio posėdyje nedalyvavo „darbietis“ Ričardas Sargūnas ir liberalas Gintaras Steponavičius. Tačiau likę komisijos nariai nesutiko balsuoti kitą dieną, todėl balsuojama buvo trečiadienį – tiesa, į posėdį atbėgo G. Steponavičius.

Belaukdami G. Steponavičiaus parlamentarai savo ruožtu svarstė įvairiausias netirtas policijos ir politikų darbo versijas. Konservatorius Arvydas Vidžiūnas juokavo, kad komisija visiškai netyrė versijos, jog sulaikyti P. Gražulį homoseksualų eitynių prieigose policijai pavedė vidaus reikalų ministras, „tvarkietis“ Dailis Alfonsas Barakauskas – esą taip garantuojama nemokama reklama.

DELFI primena, kad P. Gražulio neliečiamybės panaikinimo generalinis prokuroras Darius Valys paprašė dėl parlamentaro veiksmų Vilniuje vykusių seksualinių mažumų eitynių metu. Liepos 27 d. atvirą antipatiją homoseksualams reiškiantis parlamentaras buvo tramdomas net penkių policijos pareigūnų, kurie P. Gražulį „nukenksmino“ ir sulaikė.

Politikas tikina nieko neteisėto nepadaręs. Prieš seksualinių mažumų eitynes P. Gražulis apsirėdė šalmu ir lietpalčiu bei apsirūpino vandens pompomis – politikas žadėjo „apvalyti“ Gedimino prospektą nuo homoseksualų pėdsakų.

Tuo tarpu policija nurodo, jog P. Gražulis nepakluso pareigūnų prašymams sustoti ir neiti į renginio teritoriją. Be to, Seimo narys kaltinamas pasipriešinimu policijos pareigūnams. Dėl šių veiksmų P. Gražuliui gresia bauda nuo 300 iki 500 Lt ar netgi belangė – areštas nuo 15 iki 30 parų.

„Tvarkiečio“ neliečiamybė naikinama jau antrą kartą. 2010 m. vykusių pirmųjų Lietuvoje homoseksualų eitynių metu politikas peršoko apsauginę tvorą ir kibo į atlapus policijos pareigūnams, reikalaudamas įleisti jį į renginio teritoriją. Jam pavymui sekė ir kitas ankstesnės kadencijos Seimo narys Kazimieras Uoka.

Tiesa, prieš trejus metus Seimas tėškė antausį prokurorams ir nesutiko panaikinti P. Gražulio ir K. Uokos neliečiamybės. Vis dėlto K. Uoką ši istorija pasivijo. Kaip DELFI jau rašė, tyrimas dėl eksparlamentaro veiksmų buvo atliekamas iš naujo, tačiau truko labai trumpai ir neseniai buvo nutrauktas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.