aA
Net ir liepos 6-ąją, Valstybės dieną, Vilniaus centre, Pilies gatvėje lyg niekur nieko prekiaujama sovietų kariuomenės atributais su raudonomis penkiakampėmis žvaigždėmis, kūjais ir pjautuvais bei kita uždrausta komunistine simbolika.
Valstybės dieną sostinės širdyje - draudžiami sovietinių okupantų simboliai
© DELFI / Ainis Gurevičius

Prieš keletą metų įstatymu uždraudus nacistinių ar komunistinių simbolių platinimą bei demonstravimą, Pilies gatvės prekeiviai, pardavinėjantys sovietų ir Rusijos kariuomenės atributus (kepures, diržų sagtis ir pan.) įstatymą apeidavo uždraustus simbolius užklijuodami popierėliais. Bet vėliau, pamatę, kad policija jų nebaudžia, nustojo dangstyti SSRS herbus, žvaigždes ir kt.

Administracinių teisės pažeidimų kodekse už komunistinių simbolių platinimą ir demonstravimą numatyta bauda nuo 500 iki 1 tūkst. litų su daikto, kuris buvo administracinio teisės pažeidimo padarymo įrankis, konfiskavimu.

Prekeiviai teisinasi, kad įstatyme numatyta išlyga prekybai antikvariatu ar sendaikčiais. Tačiau jų prekės nėra nei antikvariatas, nei sendaikčiai - karinės kepurės pasiūtos šiais laikais (kaip ir Trakuose jau ne vienerius metus prie Galvės ežero pardavinėjamos vadinamosios „budionovkės“ - Lenino laikų Raudonosios armijos kepurės).

Policija nekreipė dėmesio ir į buvusį prosovietinės organizacijos „Jedinstvo“ lyderį Valerijų Ivanovą, kuris viešoje vietoje demonstravo Sovietų Sąjungos Komunistų partijos sekretoriaus Josifo Stalino atvaizdą per pergalės Antrajame pasauliniame kare minėjimą Vilniaus Antakalnio kapinėse.

Tik tai paviešinus žiniasklaidai ir kilus skandalui, buvo pradėta administracinė teisena. Teismas birželio pabaigoje V. Ivanovą pripažino kaltu ir skyrė jam baudą.

Praėjus kelioms valandoms po šios publikacijos sovietinę atributiką pardavinėjanti rusakalbė senolė, susilaukusi ne policijos, o tik pasipiktinusių vilniečių reakcijos, gatvėje rėkavo: "Čto oni tut piz...t, čto, na dien karunaciji Mindaugasa nelzia?! (ką jie čia ... kad per Mindaugo karūnavimo dieną negalima?!).

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.