aA
Be ko negalėtų gyvuoti jokia stipri organizacija, o tuo labiau stipri savanoriška organizacija? Be stiprios ir pasitikinčios komandos! Dažnai skautams tenka stovyklauti arba organizuoti renginius su žmonėmis, kuriuos iki tol menkai pažinojo. Tokiais atvejais padeda smagūs ir lengvi žaidimai, padedantys pralaužti pirmus ledus bei sustiprinti jau esamą kolektyvą. Todėl šiandien skautai siūlo keletą paprastų pasitikėjimo žaidimų, padėsiančių naujai arba jau truputį pažįstamai grupei geriau susipažinti ir pradėti pasitikėti vieniems kitais. Žaidimai pritaikomi tiek lauke, tiek viduje.
Komandiniai žaidimai
Komandiniai žaidimai
© Organizatorių archyvas

„Ledlaužio” žaidimai

Rankų pynė

Visi dalyviai sustoja labai glaudžiu ratu, kad susiliestų jų pečiai, tuomet pasisuka į dešinę pusę ir užsimerkę ištiesia į rato vidurį kairę ranką. Ištiesus ranką reikia surasti kito žmogaus ranką ir su juo susikibti. Kai jau visi susiranda porą savo kairei rankai, tą patį padaro ir su dešine ranka. Tuomet atsimerkiame. Rato viduryje matome susiraizgiusias savo rankas. Tikslas: išsipainioti vėl į darnų ratą nepaleidus rankų.

Fotografas

Pasikvieskite vieną savanorį, kuris norėtų pabūti grupės fotografu. Jo užduotis - atsistojus priešais grupę padaryti taip, kad dalyviai nusijuoktų. Bet jie, įsijautę į labai rimtų ir „parūgusių“ žmonių vaidmenį, stengiasi kuo ilgiau nenusijuokti. Fotografas pasitelkdamas savo kūrybiškumą,išmonę ir fantaziją, privalo sugalvoti, kaip priversti juos nusišypsoti. Kas nusišypso ar nusijuokia, prisijungia prie fotografo. Žaidimas baigiamas tuomet, kai susijuokia paskutinis dalyvis.

Žvaigždė

Reikalingas lyginis dalyvių skaičius

Grupė sustoja ratu, išsiskaičiuoja pirmais antrais. Visų žaidėjų kojos turi būti suglaustos. Su jūsų komanda pirmieji dalyviai lėtai svyra į rato vidų, o kiti į išorę. Iš pradžių paprašykite pasvirti tik truputėlį, po to didinkite pasvirimo kampą, kad susidarytų „žvaigždė“. Žaidėjų rankos ir kojos turi būti ištiestos. Jie negali paleisti rankų. Kai kitą kartą duosite ženklą, jau antrieji lenksis į rato vidų, o pirmieji atgal.

Grupės stiprinimo žaidimai

Virvė

Reikalinga maždaug 10 metrų ilgio virvė, dalyvių skaičius – iki 10.

Virvės galai surišami, dalyviai sustoja ratu ir visi įsikimba į ją. Vienas vedantysis užduoda grupei suformuoti kokią nors figūrą – pvz. lygiakraštį trikampį arba kvadratą. Iš pradžių grupėje gali kalbėti tik vienas žmogus, vėliau visi privalo tylėti. Dar vėliau visa grupė užsimerkia ir tyli, o užduodamos vis sudėtingesnės figūros – pvz. žvaigždė arba apskritimas.

Veidrodis

Padalinkite dalyvius į dvi lygias komandas ir paprašykite sustoti į dvi linijas vienas priešais kitą. Paprašykite vienos komandos dalyvių parodyti kokį nors judesį. Priešais stovinti komanda jį turi atkartoti taip, lyg būtų veidrodžio atspindys. Paraginkite judesius rodančią komandą būti išradinga ir kuo labiau išjudinti priešais stovinčius dalyvius. Po kiek laiko galima apsikeisti pusėmis.

Atsitiktinis daiktas

Dalyvių paprašoma pasirinkti bet kokį daiktą aplinkui esantį daiktą, kuris geriausiai apibūdintų jų asmenybę. Pasirinkti daiktai sudedami į vieną maišą, svarbu kad kiti dalyviai nepamatytų, koks daiktas yra dedamas. Po to visi po vieną traukia iš maišo atsitiktinius daiktus ir pagal tai pabando abibūdinti žmogų, ir atspėti, kam priklauso ištrauktas daiktas. Žaidžiama, kol apibūdinami visi dalyviai.

Skautai yra visuomeninis, nepolitinis, ne pelno siekiantis, savanoriškas jaunimo judėjimas, kurio pagrindinis siekis – išugdyti jauną žmogų pilietišku ir atsakingu nacionalinės ir tarptautinės bendruomenės nariu. Padedami suaugusių savanorių, skautai yra skatinami atrasti naujus dalykus, įgyti pasitikėjimo savimi bei kitais, sugebėti bendradarbiauti, būti atsakingais, mokytis vadovauti sau ir kitiems.

Šie metai yra išskirtiniai Lietuvos skautams – judėjimui šalyje sueina 95 metai. Ta proga Telšiuose, prie Masčio ežero liepos 6-14 dienomis vyksta skautų Jubiliejinė stovykla “Gėrio pėdomis”, kurioje stovyklauja daugiau nei 2000 jaunuolių iš Lietuvos bei užsienio valstybių. Savaitei miške prie Masčio ežero įsikurė tikras skautiškas miestas: iškilo palapinių rajonai, skautų parduotuvėlės ir net skautiškas restoranas. Stovyklos metu vaikai ir jaunuoliai ne tik patys mokosi įvairių amatų, išgyvenimo įgūdžių, domisi mokslu bei technologijomis, keliauja į žygius po Žemaitijos kraštą, bet ir stengiasi būti naudingi, darydami gerus darbus miesto bendruomenei. Daugiau informacijos apie renginį www.js2013.lt

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.