aA
Ryšių su organizacija "WikiLeaks" turintis Islandijos verslininkas teigia parengęs privatų lėktuvą, kuris atskraidins JAV sekimo programas paviešinusį Edwardą Snowdeną į Islandiją, jei šalies vyriausybė suteiks jam prieglobstį, informuoja "Reuters".
Edwardas Snowdenas
Edwardas Snowdenas
© AP/Scanpix

Verslininkas Olafuras Vigniras Sigurvinssonas sakė, kad viskas paruošta ir reikia sulaukti tik Islandijos vidaus reikalų ministerijos patvirtinimo. Pasak verslininko, Kinijoje laukia privatus lėktuvas, kuris E. Snowdeną galėtų į Islandiją nuskraidinti nors ir rytoj.

Nei Islandijos vyriausybė, nei "WikiLeaks" atstovas šios informacijos nekomentavo.

E. Snowdenas visame pasaulyje pateko į pirmuosius žiniasklaidos puslapius, kai šį mėnesį paviešino informaciją apie JAV telefonų ir interneto sekimo programas. Šią savaitę "WikiLeaks" atstovas Kristinnas Hrafnssonas sakė, kad E. Snowdeno vardu į jį kreipėsi tarpininkas su prieglobsčio Islandijoje prašymu. Islandijos vyriausybė nekomentavo, ar suteiks prieglobstį amerikiečiui, bet patvirtino, kad K. Hrafnssonas perdavė E. Snowdeno prašymą.

Islandija garsėja interneto laisvių skatinimu ir E. Snowdenas yra minėjęs, kad bandys šioje šalyje gauti prieglobstį. Amerikietis sakė, kad iš karto į Islandiją neskrido, nes baiminosi, kad maža šalis patirs didelį Vašingtono spaudimą jį išduoti.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.