aA
Išsiruošus savaitgaliui, o gal ir ilgesniam laikui iškylauti su palapinėmis, labai svarbu tinkamai pasirinkti stovyklavietę, o ypač – vietą palapinei.
Atvykite į stovyklavietę šviesiu paros metu.
Skautai gamtoje, Lietuvos skautų nuotr.
Skautai gamtoje, Lietuvos skautų nuotr.

Renkantis vietą, kurioje stovės jūsų palapinė, labai svarbu atidžiai apžiūrėti aplinką. Tamsoje net su labai geru žibintuvėliu kai kurie objektai išlieka nepastebimi. Vėliau tai gali labai atsiliepti iškylavimo kokybei.

Išsirinkite vietą palapinei – nestatykite jos dauboje, nes pliaupiant smarkiam lietui į ją sutekės vanduo nuo visų aplink esančių bent truputį aukštesnių vietų. Apžiūrėkite aplink stovinčius medžius, kad šalia nebūtų virstančių sausuolių ar nudžiūvusių šakų – prasidėjus stipresniam vėjui, jie gali nukristi tiesiai ant palapinės. Svarbu nestatyti palapinės ir netoli skruzdėlynų ar širšių lizdų – šie nedraugiški kaimynai gali sugadinti visą iškylos malonumą, o alergiškiems žmonėms netgi sukelti pavojų gyvybei. Venkite įsikurti šalia užpelkėjusių vietų – jose dažniausiai kaupiasi uodų ir kitų erzinančių vabzdžių spiečiai, kurie užuodę šviežią kraują tikrai jūsų nepagailės.

Laužą kurkite tik tam specialiai skirtoje laužavietėje, kiek atokiau nuo palapinių ir sausų spygliuočių, kad kylančios žarijos neuždegtų palapinės ar šakų ir nesukeltų didžiulio miško gaisro. Apvalykite nuo sausų šakų, žolių ir spyglių teritoriją aplink laužavietę, kad ugnis neišplistų. Einant miegoti ar išvažiuojant, būtina laužą visiškai užgesinti. Tai galima padaryti dideliu kiekiu vandens ar žemių.

Laužą greičiausiai užkursite sausomis prakuromis – tai gali būti nudžiūvę eglišakiai, beržo tošis, medžių drožlės, smulkinti kankorėžiai... Svarbiausia, kad jie būtų visiškai sausi ir smulkūs.

Sudėję kauburėlį šių prakurų ant viršaus uždėkite keletą nedidelių sausų šakelių ir galiausiai didesnių malkų. Ugnį pradėkite kurti nuo apačios, mažojo, smulkių prakurų, kauburėlio. Geriausia ugnį kurti ne žiebtuvėliu, o degtukais, kad netyčia nenusidegintumėte pirštų. Į laužą nemeskite plastikinės taros – degdamas plastikas išskiria nuodingąsias dujas, venkite ir stiklo bei skardinių – jie tikrai nesudegs.

Jeigu turite gendančio maisto arba gėrimų, kurie skaniausi atšaldyti, laikykite juos šaltkrepšyje arba sudėkite į maišą, jį stipriai užriškite ir palikite vandenyje – upėje ar ežere – stipriai pririšę virve prie artimiausio medžio.

Kad lietui lyjant nereikėtų sėdėti palapinėje ar mašinoje, išsitempkite tentą, geriau didesnio dydžio, kad būtų erdvės. Taip pat galite pasistatyti laikinąją pavėsinę – taip net blogu oru galėsite smagiai sėdėti ir mėgautis gamta.

Eidami miegoti brangiausius daiktus sudėkite į mašiną ir užrakinkite ją arba pasiimkite su savimi į palapinę. Nors būnant gamtoje apima ramybės ir saugumo jausmas, nežinia iš kur gali atkeliauti nekviesti svečiai ir pasisavinti jūsų turtą. Tad stovyklavietėje geriau jo nepalikti.

Išvažiuojant susitvarkykite aplinką, surinkite šiukšles, užgesinkite laužą. Šiukšlių maišus išmeskite į artimiausią konteinerį – paliktas maišas pakelėje gali piniginę patuštinti 1000 litų bauda, jau nekalbant apie žalą gamtai.

Ir kaip pasakytų skautai: tiesiog palikite vietą gražesnę nei ją radote!

Skautai yra visuomeninis, nepolitinis, ne pelno siekiantis, savanoriškas jaunimo judėjimas, kurio pagrindinis siekis – išugdyti jauną žmogų pilietišku ir atsakingu nacionalinės ir tarptautinės bendruomenės nariu. Padedami suaugusių savanorių, skautai yra skatinami atrasti naujus dalykus, įgyti pasitikėjimo savimi bei kitais, sugebėti bendradarbiauti, būti atsakingais, mokytis vadovauti sau ir kitiems.

Šie metai yra išskirtiniai Lietuvos skautams – judėjimui šalyje sueina 95 metai. Ta proga Telšiuose, prie Masčio ežero vyks skautų Jubiliejinė stovykla “Gėrio pėdomis”, kurioje laukiama daugiau nei 2000 jaunulių iš Lietuvos bei užsienio valstybių. Savaitei miške prie Masčio ežero įsikurs tikras skautiškas miestas: iškils palapinių rajonai, skautų parduotuvėlės ir net skautiškas restoranas. Stovyklos metu vaikai ir jaunuoliai ne tik patys mokysis įvairių amatų, išgyvenimo įgūdžių, domėsis mokslu bei technologijomis, keliaus į žygius po Žemaitijos kraštą, bet ir stengsis būti naudingi, darydami gerus darbus miesto bendruomenei. Daugiau informacijos apie renginį www.js2013.lt.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.