aA
Moterims, kurioms anksti prasideda menopauzė ir kurios vėlai susilaukia vaikų, gali padidėti ankstyvos mirties rizika, teigiama tyrimo išvadose, publikuotose žurnale "The American Journal of Epidemology".
Daktarė Glinda Cooper kartu su kolegomis tyrė 826 moteris, kurios 1934-1939 metų laikotarpiu buvo jaunesnės nei 25-erių metų. Jos buvo stebimos iki pat 1991-ųjų ir renkama informacija apie menopauzę, gimdymus bei vaisingumą.

Išanalizavus visus tyrimo duomenis buvo nustatyta, kad moterys, kurios būdamos vyresnės nei 40 metų susilaukė vaikų, pasižymėjo du kartus didesne mirties rizika nei moterys, gimdžiusios būdamos 30-34 metų.

Šio tyrimo išvados paneigė ankstesnio tyrimo rezultatus, kuriuose buvo teigiama, kad vyresnio amžiaus moterims, susilaukiančioms vaikų, mirties rizika sumažėja.

"Kadangi kelių tyrimų rezultatai buvo priešingi, gali iškilti klausimas, ar iš viso galima įžvelgti kokis nors menopauzės ar vėlyvo gimdymo efektus," prisipažino Cooper.

"Be kokiu atveju dėl ankstyvos menopauzės sumažėjus estrogeno kiekiui kraujyje moterys gali rizikuoti anksčiau susirgti širdies ligomis," teigė daktarė. "Vienas dalykas, kurio mes dar nežinome, yra tai, ar moterys, kurios anksti susiduria su menopauze ir pradeda vartoti specialius estrogeno pakaitalus, sumažina šią riziką ar ne."

Ankstyva menopauzė nėra "tokia reta būsena, kaip žmonės galvoja", sakė Cooper. Ją patiria apie 5-10% moterų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.