aA
Šiais metais patvirtinta, bet prezidento Vladimiro Putino dar nepasirašyta Rusijos naujoji karinė doktrina yra žingsnis klaidinga linkme, turint galvoje ryšius su Vakarais, pirmadienį sakė Vilniuje viešėjęs vyriausiasis NATO pajėgų Europoje vadas Wesley Clarkas (Veslis Klarkas).
"Ši nauja strategija reiškia nusisukimą nuo ankstesnės politikos, kurią Rusijos kariškiai vykdė dešimtojo dešimtmečio pradžioje, - joje buvo daugiau atvirumo ir bendradarbiavimo su Vakarais", sakė W. Clarkas.

Kremliaus Saugumo taryba vasario mėnesį patvirtino naują, Rusijos gynybos taktiką numatančią doktriną, kuri turės pakeisti 1993 metų variantą.

Nors dokumentas nėra skelbtas viešai, pasak pareigūnų, doktrinoje pripažįstama, jog Rusija toliau nebegali apsisaugoti nuo įprastinės NATO atakos, nepanaudojusi branduolinių ginklų.

Dokumento projektas buvo patvirtintas, kai V. Putinas ėjo prezidento pareigas, o Rusija dar nebuvo atnaujinusi per Kosovo konfliktą įšaldytų oficialių santykių su Vakarų aljansu.

Manoma, kad galutinį doktrinos variantą V. Putinas pasirašys už dviejų mėnesių.

"Rusijos doktrinos požiūris į pasaulį kelia tam tikrą nerimą", pripažino NATO pareigūnas, pridūręs, kad dokumente pabrėžiama Rusijos būtinybė ginti savo interesus, o ne bendradarbiauti.

Pasak W. Clarko, NATO "sveikintų šios doktrinos peržiūrėjimą, kad joje svarbesnis vaidmuo būtų skirtas bendradarbiavimo politikai ir atvirumui".

NATO generalinis sekretorius lordas George Robertsonas (Džordžas Robertsonas) dar spalį sakė, kad aljansas nerimauja dėl priešiško doktrinos tono.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.