aA
Gvantanamo kalinius perkeliant iš bendrų kamerų blokų jie susirėmė su sargybiniais, praneša BBC.
Gvantanamo kalėjimas
Gvantanamo kalėjimas
© Reuters/Scanpix

JAV kariuomenės atstovas sakė, kad kalėjimo sargybiniai veiksmų ėmėsi, kai kaliniai uždangstė stebėjimo kameras ir langus. Pasak atstovo, kai kurie kaliniai panaudojo improvizuotus ginklus. Pranešama, kad nei kaliniai, nei apsauginiai nebuvo sunkiai sužeisti.

Dalis Gvantanamo kalinių laikosi bado streiko. Pentagonas teigia, kad streikuoja 43 kaliniai, bet sulaikytųjų advokatai tvirtina, kad streikuojančių yra daugiau. Kariuomenės atstovai teigia, kad apie 10 kalinių yra prievarta maitinami. JAV karinio kalėjimo Gvantaname kaliniai dažnai rengia bado streikus, bet šis vasario mėnesį pradėtas streikas yra vienas iš ilgiausių.

Žmogaus teisių gynėjai ir sulaikytųjų advokatai teigia, kad JAV kariuomenė per ilgai nepriima sprendimų dėl kalinių ateities. Pranešama, kad buvo nuspręsta paleisti beveik 100 kalinių, bet jie tebelaikomi kalėjime dėl Kongreso apribojimų.

Gvantanamo kalėjimas buvo atidarytas 2002 metais. Jame laikomi po 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių sučiupti terorizmu įtariami asmenys.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.