aA
Galų gale tapo aišku, kodėl socialdemokratų valdoma koalicija vienu didžiausiu mūsų šalies pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai prioritetu socialinėje politikoje nusprendė įvesti lygias kvotas vyrams ir moterims įmonių valdybose ir kartu radikaliai pakeitė ankstesnės Vyriausybės nuostatą – nepritarti konvencijai su nekaltu pavadinimu „Dėl smurto prieš moteris ir šeiminio smurto prevencijos bei kovos su juo“.
Rimantas Dagys
Rimantas Dagys
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Dabar jau galime teigti, kad kvotos vyrams ir moterims bei konvencijos įteisinimas – tarpusavyje glaudžiai susiję.

Įsivaizduokime, kad kvotos patvirtintos ir staiga reikia performuoti įmonių valdymą, nors turtiniai santykiai tarp įmonių akcijų valdytojų jau seniai susiklostę, valdybos suformuotos. Ką daryti?

Ir čia kaip tik praverčia minėtoji konvencija, kurią ratifikavus bus įvesta socialinės lyties sąvoka. Šią konvencijos nuostatą privalome ratifikuoti be išlygų ir turėtume ją įgyvendinti.

Socialinės lyties sąvokos esmė, kad norint pasiskelbti vyru ir moterimi, užtenka tai viešai deklaruoti. Todėl siekiant „sureguliuoti“ kvotas įmonėse, užtektų daliai vyrų tiesiog pasiskelbti moterimis arba atvirkščiai: moterims – vyrais.

Štai valdantieji ir rado išeitį, bet reikia rimtai pamąstyti apie saugiklius. Kas bus, jei žmonių nuomonė keisis labai dažnai be numatyto grafiko ir jie vieną dieną deklaruos esantys vyrai, o kitą, apsigalvoję, pasiskelbs moterimis. Tai sukels sumaištį šalies ekonomikoje.

Todėl pats laikas valdantiesiems pradėti svarstyti apie įstatymo pataisą, kad be turto ir pajamų deklaravimo būtų privaloma deklaruoti ir pasirinktą lytį. Tuomet bent jau artimiausius metus žinosime, kas kokiai lyčiai priklauso ir bus galima pagal socialdemokratų modelį sutvarkyti įmonių valdymą tam laikotarpiui...

*****

Būtų juokinga, jei nebūtų graudu: jei tokios įmonių valdymo pertvarkos nuostatos nebūtų siūlomos Lietuvos žmonių vardu, o mums brukamoje konvencijoje nebūtų numatyta ją įgyvendinti prievarta visose švietimo įstaigose, neatsižvelgiant į šeimų ir vaikus auginančių tėvų nuomonę.