aA
Į Amsterdamą vizito atvykstantį Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną pirmadienį turėtų sutikti tūkstančiai gėjų teisių gynėjų ir iki pusės nuleistos vaivorykštės spalvų vėliavos Olandijos sostinėje.
Gėjų teisių gynėjai protestu pasitinka V.Putiną Amsterdame
© AFP/Scanpix

"Daugiau nei 3 tūkst. 300 žmonių užsiregistravo dalyvauti COC demonstracijoje dėl įstatymo prieš gėjus, kai prezidentas V.Putinas lankysis Amsterdame", - sakoma seniausios pasaulyje gėjų teisių ginančios grupės COC pranešime.

Protestuotojai nusitaikė į Rusijos parlamentui pateiktą įstatymą, kuris draudžia homoseksualumo "propagandą" tarp nepilnamečių.

Šio įstatymo projektą, kuriame numatyta iki 500 tūkst. rublių ( 12,5 tūkst. eurų) siekiančios baudos už bet kokį pedofiliją arba homoseksualumą propaguojantį "viešą veiksmą", pasmerkė gėjų teisių gynėjai ir Vakarų šalių vyriausybės.

V.Putino vizito centre atsidūrė derybos dėl Rusijos ir Nyderlandų prekybos. Jis taip pat dalyvaus Olandijos ir Rusijos istorijos parodos atidaryme Amsterdamo Ermitažo muziejuje.

Didžiausia demonstracija rengiama prie Amsterdamo laivybos istorijos muziejaus, kur pirmadienį numatyta V.Putino ir ministro pirmininko Marko Rutte vakarienė.

"Amnesty International" ir kiti žmogaus teisių gynėjai bei Nyderlandų parlamentarai paragino M.Rutte susitikime su V.Putinu iškelti žmogaus teisių bei nevyriausybinių organizacijų padėties Rusijoje klausimus.

Rusijos valdžia pradėjo susidorojimą su šalyje veikiančiomis užsienio nevyriausybinėmis organizacijomis, tarp jų ir "Amnesty International", "Human Rights Watch" ir Vokietijos mokslinių tyrimų centrais.

Į Amsterdamą V.Putinas atvyksta iš Vokietijos, kur taip pat buvo sutiktas protestuotojų.

Nyderlandų dienraštis "De Telegraaf" šeštadienį išspausdino V.Putino laišką, kuriame Rusijos vadovas išreiškė viltį "užmegzti bendradarbiavimą tarp Rusijos ir Nyderlandų kuo daugiau sričių" ir linki taikos bei sėkmės "šiai gražiai tulpių šaliai".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.