aA
2012 m. Vilniaus miesto savivaldybės skola siekė apie milijardą litų, bet skylės niekaip nesilopo – reikia vėl skolintis.
Sostinės biudžeto „juodoji skylė“: norima skolintis dar 80 mln. litų
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Vilniaus savivaldybės taryba praėjusių metų lapkritį jau buvo pritarusi sprendimui iš Finansų ministerijos skolintis 20 mln. litų. Šie pinigai buvo skirti sumokėti darbo užmokestį savivaldybės biudžetinių įstaigų darbuotojams ir sumokėti „Sodrai“.

Iš ministerijos skolinsis iki 50 mln. litų

Sprendimo projekto tikslas, kaip savivaldybė teigia atsakymuose „Vilniaus dienai“ – imti trumpalaikę iki 50 mln. litų paskolą iš Finansų ministerijos savivaldybės biudžeto apyvartos lėšoms.

Ši paskola bus naudojama šioms švietimo įstaigų darbuotojų darbo užmokesčiui ir mokesčiams, socialinėms išmokoms, miestui tvarkyti, dalis – skoloms už 2012 metus grąžinti.

Paskola imama, nes per pirmąsias 2 savaites miesto biudžeto pajamos yra mažesnės, nei planuota, taip pat 2012 metais surinkta apie 27 mln. mažiau lėšų, nei planuota.

Už suteiktas paskolas savivaldybės moka ne mažesnes už valstybės skolinimosi kainą metines palūkanas, apskaičiuotas finansų ministro nustatyta tvarka (2012 m. 0,842 proc. metinės palūkanos). Terminas – iki 2013 m. pabaigos.

Iš banko – iki 30 mln. litų

Taip pat sostinės savivaldybė skolinsis ir iš banko.

Pagal sprendimo projektą skolinantis iš banko numatoma „paimti iš banko ne daugiau kaip 30 mln. litų trumpalaikę paskolą (kreditinę liniją) vieneriems metams litais arba eurais su galimybe pratęsti naudojimosi kreditine linija terminą iki trejų metų Lietuvos Respublikos viešųjų pirkimų įstatymo nustatyta tvarka neviršijant 2013 m. Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių nustatymo įstatyme nustatytų skolos, metinio grynojo skolinimosi ir garantijų limitų“.

Paskolą numatoma naudoti pagal poreikį Vilniaus miesto savivaldybės pinigų srautams subalansuoti vykdant sutartinius įsipareigojimus ir dengiant trumpalaikius įsiskolinimus.

Savivaldybės teigimu, paskolos sąlygos nustatomos konkurso būdu, bus pasirinktas bankas, pasiūlęs geriausias sąlygas.

Perfinansavo skolas

Praėjusių metų gruodį Vilniaus miesto savivaldybė, skelbusi viešą konkursą esamų paskolų perfinansavimui, sudarė sutartį su konkursą laimėjusiu DNB banku, pasiūliusiu mažesnes palūkanas. Savivaldybė taip tikisi sumažinti paskolos kaštus ir per 5 metus sumokės per 11 mln. litų mažiau palūkanų, nei mokėtų, jei DNB bankas neperfinansuotų kitų bankų išduotų paskolų.

DNB bankas perfinansuoja šių metų pirmoje pusėje dviejų šalies komercinių bankų penkerių metų laikotarpiui savivaldybei išduotas 58 ir 22 mln. litų paskolas.

diena.lt