aA
Vis labiau populiarėjant studentų mainų programoms, prasidedant universitetų sesijoms, Kauno gatvėse galima išvysti įvairiausių tautybių žmonių: graikų, turkų, ispanų, prancūzų, italų, ir žinoma, daugybę kitų šalių studentų.
Berkas ir Stefania
Berkas ir Stefania
© DELFI (R.Achmedovo nuotr.)

Autobusuose klega dar niekad negirdėtų kalbų žodžiai, akyse šmėžuoja įvairiausi „netipiški“ ką tik iškepti etatiniai kauniečiai, o vyresnio amžiaus žmonės įtariai žvalgosi matydami užsieniečius savo mieste.
Tačiau ką mano, kaip jaučiasi ir ką pamėgo patys kitataučiai Kaune? Ar jie susiduria su diskriminacijos problemomis bei lieka nesuprasti mūsų, lietuvaičių?

Kultūriniai skirtumai kiša koja bendraujant su užsieniečiais

Viena pagrindinių kalbų, kuria galime susikalbėti su kitataučiais - anglų kalba. Visuotinai pripažinta, naudojama daugelyje tarptautinių organizacijų ir galiausiai, mokoma mokyklose, kaip pirmoji užsienio kalba. Ne išimtis ir Lietuva, tačiau anot „Erasmus“ studentės iš Graikijos, kauniečiai nemoka angliškai arba kalba labai sunkiai.

„Dauguma žmonių Kaune nekalba angliškai. Tai labai komplikuoja bendravimą su jais. Aš suprantu, jog šios kalbos nemoka vyresni žmonės, tačiau jaunimas? Gal jie drovisi ar nenori kalbėti, nežinau. Bet man atrodo, kad paprasčiau nemoka. Tai tikrai labai didelė problema, norint bendrauti“ – pasakojo LSU studentė Stefania, atvykusi pagal mainų programą iš Graikijos. 

Pasak graikės, kai kurie kauniečiai paprasčiausiai nesistengia užmegzti kalbos, bandyti susikalbėti ar bendrauti. Tam prieštaravo VDU studentė iš Danijos Astrid, kuri pasakojo, jog tarp studentų tikrai vyrauja nemaži kultūriniai skirtumai, tačiau norint bendrauti, susikalbėti įmanoma. 

Vytauto Didžiojo universiteto, anglų kalbos dėstytoja Virginija Tuomaitė teigia, jog vis dar yra jaunų žmonių, kurie sunkiai kalba angliškai, tačiau jau dabar Kaune pasiektas gana aukštas lygis, kuomet beveik kiekvienas jaunas žmogus, norėdamas susikalbėti su užsieniečiu anglų kalba, puikiai gali tai padaryti. 

„Paskaitų metu kauniečiai tikrai stengiasi bendrauti su užsieniečiais, džiaugiasi proga galėdami padiskutuoti, pabendrauti, o kaip dėl nenoro bendrauti neuniversitetinėje veikloje – galbūt tai įtakos turi kultūrų skirtumai. Juk „Erasmus“ studentai čia mokosi tik kurį laiką, todėl jiems sunku surasti draugų ir užmėgsti stipresnius santykius su kauniečiais“ – kalbėjo V. Tuomaitė.

Neišdildomas skonis - kepta duona ir alus 

Kad ir kaip būtų keista, ne cepelinai ir ne plokštainis paliko didžiausią įspūdį atvykusiems užsieniečiams Lietuvos virtuvėje, o būtent kepta duona ir alus – taip stipriai sužavėjo kitataučius.
„Kepta duona su alum – labai skanu. Dauguma mano užsieniečių draugų prieš išvykstant atgal į savo šalį nusiperka duonos išsivežti, kad grįžę galėtų iškepti jos savo namiškiams“ – nuoširdžiai atviravo Stefania.

Dar vienas didelis privalumas, kitu kampu žiūrint begalo didelis minusas – žemos alkoholio kainos. LSU studijuojantis turkas Berkas, teigia jog alkoholio kainos Lietuvoje palyginus su Turkija, labai žemos, tačiau vartojimo kiekiai – labai dideli. Alkoholį galima vartoti įvairiose vietose, jis pigus, todėl anot Berk, palyginus su Turkija, Lietuvoje vyrauja gausesnis alkoholio vartojimas.

Berk pritarė ir „Erasmus“ studentė Stefania iš Graikijos. „Čia jaunimas vartoja labai daug alkoholio. Tarkim Graikijoje, nuėjus į klubą 6 val. ryto visi dar linksminasi, šoka, todėl kad nepadaugina alkoholio, o čia Kaune, jau apie 3val. nakties klubai būna apytuščiai, turbūt visi keliauja į namus miegoti, dėl per didelio alkoholio suvartojimo” – savo įspūdžiais dalinosi Stefania.

Užsieniečiams vaikinams Kaune nesaugu, merginos – mielai laukiamos

Anot Berko, Kaune dažnai sulaukiama muštynių tarp lietuvių ir kitų šalių studentų. Įvairūs konfliktai, išprovokuojantys muštynes, ginčai, viešas nepasitenkinimas, kartais net peraugantis į kitataučių diskriminaciją.

„Atvykus į Kauną mane perspėjo būti atsargiu, nes kauniečiai nemėgsta užsieniečių, ypač iš Turkijos ir Ispanijos. Įsitikau, jog tai tiesa. Klubuose ar baruose jie tiesiog stengiasi tave užgaulioti, provokuoja muštynes. Mano nuomone, kauniečiai galvoja, jog atvyko užsienietis ir stengiasi paveržti jų merginas, bet juk taip tikrai nėra. Nors galiu pridurti, jog merginos Lietuvoje tikrai labai gražios“ – su šypsena aiškino studentas Berkas, atvykęs studijuoti iš Turkijos. 

Tuo tarpu Hectoras, VDU studentas iš Ispanijos pasakojo, jog kauniečiai tikrai mieli ir paslaugūs žmonės. Aišku, studentas priduria, jog visur pasitaiko konfliktų, nuomonių nesutapimų, tačiau jei pats stengsiesi jų išvengti, tai ir neįsivelsi į problemas. Tam pritarė ir Astrid, studentė iš Danijos, kuri mielai bendravo su kauniečiais paskaitų metu, bet iniciatyvos ir noro tęsti draugystę po paskaitų, kauniečiai neparodė. 

Studentė Stefania iš Graikijos prisipažino, jog užsienio studentės kauniečių tikrai mėgiamos, nepaisant iš kokios šalies yra atvykusios, vaikinai tikrai stengiasi patraukti užsieniečių dėmesį, tačiau merginos – tikrai nedraugiškos. 

Tokia pat nuomone dalinosi ir studentė Radka iš Slovakijos, kuri teigė, kad pagalbos dėl mokslų lengviau paprašyti vaikinų, nei merginų. Anot slovakės, merginos labai priešiškai žiūri į tos pačios lyties užsienietes, tuo tarpu kitataučiai kaunietėms – tikra egzotika.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.