aA
Iranas ketina kurti savo filmą apie amerikiečių įkaitų dramą per 1979 metų islamo revoliuciją ir taip duoti atkirtį „iškreiptai“ Beno Afflecko juostai.
Benas Affleckas
Benas Affleckas
© Reuters/Scanpix

Irano aktorius ir kino kūrėjas Ataollah Salmanianas teigė, kad filmo scenarijus jau parašytas.

„Filmo „Setad Moshtarak“ („Generalinis štabas“) projektui jau pritarė Irano meno centras, laukiame lėšų, kad būtų galima pradėti filmavimą“, – teigė A. Salmanianas.

„Filmas pasakoja apie 20 amerikiečių įkaitų, kuriuos Irano revoliucionieriai islamo revoliucijos pradžioje perdavė JAV ambasadai. Šis filmas gali būti tinkamas atsakas į iškreiptas juostas, tokias kaip „Argo“, – pridūrė jis.

1979 metų lapkričio 4 dieną Irano studentai islamistai įsiveržė į JAV ambasadą Teherane ir įkaitais paėmė Amerikos diplomatus. Jie išlaisvinti po 444 dienų. Dėl to nutrūko Vašingtono ir Teherano diplomatiniai ryšiai.

„Argo“ pasakoja įkaitų dramą. Holivudo aktorius ir režisierius B. Affleckas vaidina CŽV agentą, kuris iš Kanados ambasadoriaus rezidencijos Teherane išgelbsti šešis JAV diplomatus.

Filmo kūrėjas kaltintas tuo, kad per laisvai interpretavo istoriją, sureikšmindamas CŽV vaidmenį išlaisvinant JAV diplomatus ir nuvertindamas tuometinį Kanados pasiuntinį Teherane.

Ši juosta sekmadienį pelnė du „Auksinius gaublius“ – už geriausią filmą ir geriausią režisūrą.

„Argo“ Irane uždraustas, tačiau piratinės filmo kopijos šalyje platinamos.

Irano žiniasklaida neigia filmo sėkmę ir kritikuoja „Auksinius gaublius“, vadindama tai „politine ceremonija“.

„Argo“ – B. Afflecko bandymo atkurti 1980 metų Teheraną ženklą. Nors jo bandymas iraniečiams gali atrodyti juokingas, jis sužavėjo Amerikos ekspertus ir kritikus“, – rašo dienraštis „7Sobh“.

www.lrt.lt