aA
Centro sąjunga (CS) penktadienį generaliniam prokurorui Kaziui Pėdnyčiai įteikė prašymą ištirti, ar Turto fondo bei jo vadovo Stasio Vaitkevičiaus veikloje, privatizuojant "Lietuvos jūrų laivininkystę" ("Lisco"), nėra nusikaltimo sudėties.
CS vadovas Romualdas Ozolas taip pat kreipėsi laiškais į premjerą Andrių Kubilių ir prezidentą Valdą Adamkų, kuriuose atmetami Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime pareikšti įtarimai, jog CS reikalavimas sustabdyti "Lisco" privatizavimą gali būti susijęs su korupciniais interesais.

Lietuvos Vyriausybė ketvirtadienį pareiškė, kad CS vadovų "išpuolis prieš "Lisco" privatizavimą ir užsienio investuotojus kelia pavojų Lietuvos ekonomikos ateičiai bei įtarimus, jog taip elgdamiesi centristai užsiima nelegaliu lobizmu".

Anot pranešimo, "Vyriausybei kelia didelį nerimą" R. Ozolo ir centristo Vytauto Čepo kalbos ir veikla, "siekiant bet kuria kaina, pasitelkiant begėdišką demagogiją ir nieko bendra su realybe neturinčius argumentus, sustabdyti "Lisco" privatizavimo eigą".

"Kalbomis apie galimą privatizavimo rezultatų peržiūrėjimą pasikeitus Seimo sudėčiai galima siekti, kad potencialus pirkėjas pasitrauktų iš konkurso, taip atveriant kelią kitam", rašoma Vyriausybės pranešime.

"Jūsų spaudos tarnybos išplatintas pranešimas su insinuacijomis prieš CS kelia nuostabą: negi tokiais pigiais triukais jūs tikitės pridengti tikrai nusikalstamą nacionalinės jūrų laivininkystės naikinimo sandorį? Jūsų "privatizacijos" Lietuvai kainuoja pernelyg brangiai. Ryškiausias pavyzdys – Mažeikių nafta", sakoma laiške A. Kubiliui.

Centro sąjunga taip pat nusiuntė laišką ir prezidentui V. Adamkui, kuriame atmeta kaltinimus, jog partijos reikalavimas sustabdyti "Lisco" privatizavimą, gali išgąsdinti pirkėjus.

"Spaudimas mums dėl galimo pirkėjų išgąsdinimo juokingas: mes ir nemanome, kad Lietuvos laivininkystę gali perimti dabar ateinantys pirkėjai – siūlydami tokią sumą, jie vargu bau yra garbingi pirkėjai", sakoma laiške prezidentui.

Centristai teigia, jog jų elgesys yra garbingas, nes "iš anksto įspėjame dabartinę politinę daugumą nedaryti pragaištingų sprendimų".

Centristai p aragino prezidentą nedelsiant sušaukti politinių partijų pasitarimą dėl kuo skubesnio strateginių Lietuvos ūkio objektų sąrašo parengimo. Šiame sąraše esantys objektai, centristų nuomone, turėtų būti valdomi griežtai saugant nacionalinius interesus.

K aip skelbta, trečiadienį Centro sąjunga paskelbė pareiškimą, kuriame "Lisco"privatizavimas vadinamas "nusikalstama veikla". Centristai reikalauja nutraukti "Lisco" privatizavimą, kol nebus paruošta visa įstatymų bazė, suteikianti galimybę išsaugoti nacionalinį šalies laivyną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.