aA
Socialdemokratai paskelbė paliekantys trijų opozicijos frakcijų sudarytą koaliciją, protestuodami prieš "darbiečių" paramą Visagino atominės elektrinės (VAE) projektui.
Viktoras Uspaskichas, Rolandas Paksas, Algirdas Butkevičius
Viktoras Uspaskichas, Rolandas Paksas, Algirdas Butkevičius
© DELFI / Tomas Vinickas

"Seimo LSDP frakcijai tenka konstatuoti, jog po šios dienos politinio spektaklio Seimo posėdžių salėje balsuojant dėl atominės elektrinės projekto, opozicinių partijų pasirašytas korektiško bendradarbiavimo per rinkimų kampaniją susitarimas netenka prasmės", - rašoma Socialdemokratų frakcijos išplatintame pranešime.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcija skelbia, kad minėtas susitarimas neteko galios.

"Tenka apgailestauti, jog išsiskyrė mūsų ir darbiečių požiūris į patį svarbiausią Lietuvai klausimą - naujos atominės elektrinės statybos projektą, kuris, mūsų požiūriu, įklampins Lietuvą į dar didesnes skolas", - pranešime cituojamas LSDP pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Klausiamas, dėl kokių priežasčių "darbiečiai" parėmė valdančiųjų VAE projektą, A.Butkevičius sakė manantis, jog pagrindinė priežastis - vadinamoji juodosios buhalterijos byla. Ketverius metus teisme esančioje byloje pirmadienį padaryta pertrauka iki rudens, kaip skelbta - dėl vasaros atostogų.

"Aš manau, tai yra tam tikri kiti politiniai tikslai, kaip žinia, yra teismas, manau, tai yra vienas iš pagrindinių argumentų, kodėl buvo pakeista nuomonė", - žurnalistams sakė A.Butkevičius, komentuodamas "darbiečių" paramą valdantiesiems.

V.Uspaskichas: įvykęs balsavimas nepaneigia referendumo dėl AE idėjos

Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas savo ruožtu teigia, kad socialdemokratų sprendimas nutraukti opozicinių partijų susitarimą dėl bendradarbiavimo rodo šios politinės jėgos nebrandumą ir nesugebėjimą konstruktyviai bendradarbiauti. „Socialdemokratams nevalia nurodinėti Seimo Darbo partijos frakcijai, kaip ji turėtų elgtis balsuodama Seime, — partijos pranešime spaudai teigia V. Uspaskichas. - Darbo partijos dėka į AE įstatymą buvo įtraukti aiškūs, suprantami ir efektyvūs saugikliai, o socialdemokratai nesurengė jokios diskusijos, nepateikė jokių pasiūlymų ir net neišsakė savo nuomonės ir pozicijos šiuo klausimu. Vienintelis darbas, kurį jie padarė — apkaltino tuos, kurie pažiūrėjo į naujosios AE projektą atsakingai ir valstybiškai“.

Darbo partijos lyderis pabrėžia, kad šiandien įvykęs balsavimas jokiu būdu nepaneigia referendumo dėl AE idėjos ir iniciatyvos. „Būtent dėl to, kad šiandien Seimas pritarė darbiečių pasiūlytoms pataisoms, tuo metu, kai turės įvykti referendumas dėl AE, visuomenė ir Seimo nariai turės žymiai daugiau informacijos apie elektrinę, nei turi dabar. Ir tik tuomet, kai bus atsakyta į visus klausimus, ir bus aiškūs referendumo rezultatai, Seimas priims galutinį sprendimą dėl Visagino AE statybų“, — pabrėžia Darbo partijos pirmininkas.

Trys opozicinės - Lietuvos socialdemokratų, Darbo bei "Tvarkos ir teisingumo" - partijos gegužės 25 dieną Seime pasirašė susitarimą dėl bendradarbiavimo politinės kampanijos metu ir po Seimo rinkimų sudarant valdančiąją koaliciją.

Seimo rinkimai vyks spalio 14 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.