aA
Seimo pirmininką Vytautą Landsbergį nušauti grasinusį pasvalietį Virginijų Simonaitį nenorėjęs būti įvardytas Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokuroras apklausė antradienį ir paskyrė jam kardomąją priemonę - rašytinį pasižadėjimą neišvykti iš gyvenamosios vietos.
Virginijus Simonaitis
Virginijus Simonaitis
© "Lietuvos žinios"
Apklausa

Tą pačią dieną Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra iškėlė baudžiamąją bylą dėl kriminalinio chuliganizmo požymių. Pasvalio rajono policijos komisariate buvo apklausti V.Simonaitis bei jo svainis Algis Petkus, vėliau abu vyriškiai buvo paleisti namo.

Per 10 dienų, kol paskirta kardomoji priemonė, Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra nuspręs, ar V.Simonaičiui pareikšti kaltinimą dėl chuliganizmo, ar nubausti jį tik kaip už administracinį nusižengimą - skirti administracinę baudą. Per artimiausias dienas pareigūnai tikisi surinkti visą medžiagą. Manoma, kad įrodyti įtariamojo kaltę nėra sunku, liko tik procesinis medžiagos įforminimas. Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros l.e. vyr. prokuroro pareigas prokuroras Valerijus Rapšys neatmetė galimybės, kad V.Simonaičiui gali būti paskirta psichiatrinė ekspertizė. Tačiau prokuroras pasipiktino dideliu žiniasklaidos domėjimusi, juolab kad tai ne kažkoks ypatingas atvejis, įtariamasis nėra nei gaujos narys, nei tarptautinis nusikaltėlis. Apie įtariamąjį pareigūnai renka charakteristikas, apklausiami V.Simonaičio pažįstami ir draugai. Pareigūnų teigimu, V.Simonaitis jaučiasi nusikaltęs ir supranta, kad blogai pasielgė.

Namuose

Vakar skandalingai pagarsėję pasvaliečiai, pasirašę pasižadėjimą niekur neišvykti, sėdėjo namuose. A.Petkus įnirtingai pjovė malkas, o V.Simonaitis gynėsi nuo žurnalistų. Pasvaliečiai kategoriškai atsisakė paaiškinti, kodėl jie taip pasielgė.

A.Petkus paprašė žurnalistų išeiti iš kiemo, o V.Simonaitis buvo mandagesnis. Jis siūlė susitikti pasibaigus jų pačių sukeltam triukšmui. V.Simonaitis gynėsi, kad jam nereikia nei šlovės, nei garbės, tuo labiau jis nenorįs aiškintis prieš tautą. "Viską pasakysiu tik savo advokatui", - sakė V.Simonaitis.

Lė žiniomis, Pasvalyje dirba tik dvi advokatės, viena jų yra V.Simonaičio kaimynė, tačiau Virginijus jų paslaugų neprašo. V.Simonaičių vaikams prisakyta su niekuo nebendrauti, o žmona Daiva patarė "nepūsti muilo burbulų".

Nušaus?

LŽ jau vakar rašė, kad trisdešimt devynerių metų pasvalietis Virginijus Simonaitis, pirmadienį paskambinęs į Seimo pirmininko sekretoriatą ir pagrasinęs nušauti Vytautą Landsbergį, sukėlė ant kojų sostinės pareigūnus. Jie labai operatyviai nustatė, kad grasinamas skambutis Vilnių pasiekė iš Pasvalio.

Nevykusiai pajuokavęs V.Simonaitis kartu su svainiu Algiu Petkumi visą antradienį praleido Pasvalio policijos komisariate. Apklausti atvykusių vilniečių pareigūnų ir vedami į savo namus, pasvaliečiai atrodė truputį išsigandę ir sutrikę. LŽ žiniomis, Seimo pirmininko sekretoriato telefono numerį jie sužinojo iš neseniai išleistos Pasvalio abonentų knygos.

Skambutis

Pirmadienio vakare abu vyriškiai šiek tiek išgėrę alaus bare "Pas Tomą" grįžo namo. Žiūrėdami "Panoramą" jie pasipiktino V.Landsbergiu, kuris, kalbėdamas apie badaujančius Kauno "Inkaro" darbininkus, leido sau pasamprotauti, neva "už jų nugarų stovi kažkokios politinės jėgos". Abu bedarbiai nuoširdžiai pasipiktino. V.Simonaitis jau keleri metai neturi darbo.

Anksčiau jis turėjo individualią alaus daryklą Pasvalio rajone Vaškų miestelyje, kuriame gyvena jo tėvai. Šiuo metu jis remontuoja automobilius ir juos parduoda. Žmonos Daivos brolis Algis laikinai gyvena pas Simonaičius, padeda atlikti statybos darbus. V.Simonaičio žmona apie skambutį tikino nieko nežinanti, nes tą vakarą taisiusi šeimai vakarienę.

"Vyras buvo sulaikytas gatvėje, man dar neteko su juo kalbėtis", - sakė žmona. Pasak jos, vyras neturi šaunamojo ginklo ir nėra medžiotojas. Žmona neneigė, kad jis kartais pakeikdavo valdžią ir tuojau pat teisindama pridūrė, jog "kas dabar valdžios nekeikia".

Virginijaus motina Genovaitė Simonaitienė sakė negalinti patikėti, kad jos sūnus būtų grasinęs V.Landsbergiui. "Galbūt kažkas galėjo prisijungti prie jo telefono, - samprotavo ji. - Jis negalėtų nieko nušauti, nes dėl akių ligos netarnavo armijoje.