aA
Stalininė Šiaurės Korėja ėmėsi kovoti prieš ilgus plaukus ir netvarkingus drabužius, kurie, kaip teigia šalies žiniasklaida, yra "supuvusios kapitalistinės" gyvensenos padarinys, pranešama sekmadienį.
Šiaurės Korėjos mokinė
Šiaurės Korėjos mokinė klasėje dainuoja stovėdama priešais dviejų valstybės lyderių - buvusiojo Kim Il-Sungo (kairėje) ir dabartinio Kim Jong-Ilo - portretus.
© Reuters/Scanpix
Šiaurės Korėjos valstybinė televizija, radijas ir laikraščiai pradėjo tikrą "apsivalymo" kampaniją ir ragina žmones trumpai kirptis bei tvarkingai rengtis, remdamasis žiniomis iš Pchenjano informuoja Didžiosios Britanijos visuomeninis transliuotojas BBC.

Pranešama, jog vyrams liepiama dukart per mėnesį apsilankyti pas kirpėją ir nusikirpti "ežiuku", paliekant iki penkių centimetrų ilgio plaukus.

Šiaurės Korėjos žiniasklaida tokio išvaizdos "tvarkymo" vajaus priežastis aiškina ne tik sveikatos bei higienos, bet ir intelektualiniais sumetimais.

Pasak BBC, Pchenjano televizija pažymi, kad ilgi plaukai "suvartoja didelę dalį maistingųjų medžiagų", todėl smegenys stokoja energijos.

Tačiau dar svaresnę priežastį nurodo valstybinis radijas, pranešantis, kad tvarkinga išvaizda "yra svarbi atremiant priešo mėginimus" į Šiaurės Korėją "infiltruoti supuvusias kapitalistines idėjas ir gyvenseną".

Valdančiosios Komunistų partijos laikraštis "Rodong Sinmun" netgi įspėja, kad dėl užsienio įtakos atsiradusi nederama išvaizda gali sužlugdyti šalį.

"Žmonės, kurie vilki kitokiais drabužiais ir kitaip gyvena, sukvailės, ir šalis sužlugs", - cituojama ištrauka iš laikraščio "Rodong Sinmun".

Keli Šiaurės Korėjos televizijos kanalai įsigijo vaizdo medžiagos, kuri primena slapta kamera filmuotus kadrus. Juose įamžinti įvairiose Pchenjano vietose sutikti ilgaplaukiai vyrai, kurie žurnalistams užkliuvo būtent dėl neįprastos savo išvaizdos.

Žmonės, kurių išvaizda "neatitinka socialistinės gyvensenos", pamatę žurnalistus paprasčiausiai pabėgdavo arba imdavo atsiprašinėti ir teisindavosi nebespėjantys apsikirpti, nes yra per daug užsiėmę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.