aA
Vienas Jungtinių Valstijų generolas penktadienį pareiškė, kad pastarąsias dvi savaites Irako sukilėliai gamina prastesnės kokybės, tačiau galingesnes bombas. "Jų (bombų) - mažiau, tačiau jos yra didesnės ir galingesnės", - Vašingtone sakė brigados generolas Davidas Rodriguezas.
Sprogimas Bagdado gatvėje
Sprogimas Bagdado gatvėje
© Reuters/Scanpix
Jis pridūrė, jog daugiausia sprogimų įvyksta vadinamajame "sunitų trikampyje" - į šiaurę ir vakarus nuo Bagdado, kur yra įsitvirtinę buvusio prezidento Saddamo Husseino šalininkai.

D.Rodriguezo pareiškimas paaiškina, kodėl pastarąją savaitę padaugėjo žuvusiųjų dėl išpuolių. Pavyzdžiui, ketvirtadienį vakare sprogus pakelėje padėtai bombai, žuvo visi septyni JAV kariai, šarvuočiu patruliavę Bagdade.

Tuo tarpu trečiadienį mažiausiai 21 žmogus žuvo dėl trijų savižudžių sprogdintojų išpuolių aplink Bagdadą esančiuose centrinio Irako miestuose.

Kitas aukšto rango JAV kariškis - generolas leitenantas Thomas Metzas - Bagdade teigė, jog sumažėjo išpuolių skaičius ir kokybė, nes dalis bombų sprogsta atsitiktinai. Tačiau didesnį žuvusiųjų skaičių esą lemia padidėjęs išpuolių galingumas.

Dviejų generolų požiūriui pritarė ir jų vyriausiasis vadas. Penktadienį Baltuosiuose rūmuose JAV prezidentas George'as W. Bushas sakė: "Turime negailestingą ir vertybių neturintį priešą, norintį visus žudyti. Ketiname labai atkakliai siekti, kad jam tai nepavyktų. Tačiau pastebiu, jog išpuolių skaičius mažėja, o kokybė prastėja".

G.W.Bushas pridūrė, kad artėjant pirmiesiems demokratiniams rinkimams, kuriuos Irake planuojama surengti sausio 30 dieną, padėtis yra gana rami keturiolikoje iš aštuoniolikos šalies provincijų.

Jungtinių Valstijų vadovas pareiškė optimizmą ir dėl pačių rinkimų. "Manau, jog rinkimai taps itin daug žadančia patirtimi Irako žmonėms. Tikiu, kad demokratija gali įsitvirtinti pasaulio dalyse, kurios buvo pasmerktos tironijai, ir manau, jog įsitvirtinus demokratijai užtikrinama taika".

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.