aA
Ketvirtadienį Utenos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos narai Zarasų rajono Antalieptės mariose ieškojo dviejų nuskendusių vietos gyventojų. Po kelių valandų paieškų gelbėtojai maždaug 250 metrų atstumu nuo kranto ir 4-5 metrų gylyje surado abiejų skenduolių kūnus.

Žvejys, žvejyba
Žvejys, žvejyba
© DELFI
Tai buvo Salako seniūnijos Polivarko kaimo gyventojai - 60 m tėvas A.M. ir 31 m sūnus A. M. Pasak liudininkų, abu vyriškiai nelaimės išvakarėse žvejojo ant marių pakraščiuose esančio ledo. Įlūžus tėvui, sūnus bandė gelbėti jį, tačiau vanduo įtraukė abu vyriškius.

Sostinės gelbėtojai ketvirtadienį vyko į Vilniaus rajone esantį Gaveikių ežerą, kur kaip spėjama per naujametinę galėjo naktį nuskęsti vietos gyventojai brolis ir sesuo. Policija jau anksčiau dingusiųjų ieškojo apylinkės vietovėse, tačiau jų nerado. Šįkart narai apieškojo apie 700 kv. metrų ežero ploto, jo pakrantes, tačiau skenduolių taip pat nerado.

Pastaruoju metu Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai ypač daug vyksta prie vandens telkinių, kur prireikia jų skubios pagalbos. Per šį žiemos sezoną gelbėtojai jau išgelbėjo 6 skęstančius piliečius ir ištraukė 12 nuskendusių žmonių. Tai tikrai dideli skaičiai mūsų šaliai.

Pareigūnai apgailestauja, kad Lietuvos gyventojai, nepaisydami pavojaus, ir toliau elgiasi labai neatsargiai. Šią žiemą nebuvo didelių šalčių, todėl vandens telkiniai yra aptraukti plonyčiu, vos kelių centimetrų storio leduku, o didesni ežerai išvis tyvuliuoja be jokio ledo. Vieną tokių neatsargių piliečių grupę sudaro poledinės žūklės mėgėjai, kitą - vietos gyventojai, sumanę sutrumpinti kelią pas kaimynus, trečią - iškylautojai ir vaikai, pramogavę prie ežerų.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas įspėja, kad esantis ledas ant visų šalies vandens telkinių yra plonas ir lipti ant jo žmonėms yra labai pavojinga. Ledas laikomas tvirtu, jeigu jo storis yra ne mažesnis kaip 7 cm. Toks jau gali išlaikyti ir tvirtą vyrą. Kad ledas išlaikytų grupę žmonių, jo storis turi būti ne plonesnis kaip 12 cm.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.