aA
Seimo Liberalų ir centro frakcijos nariai Algis Čaplikas ir Rimantas Remeika siūlo įteisinti kalėdines atostogas. Priėmus jų Seimo posėdžių sekretoriate įregistruotą Darbo kodekso papildymo projektą, nedarbo dienų laikotarpis tęstųsi nuo gruodžio 25-osios iki kitų metų sausio 2-osios ar 3-iosios.
Algis Čaplikas
Algis Čaplikas
© ELTA
"Akivaizdu, kad tarp Kalėdų ir Naujųjų metų darbuotojų darbas yra neefektyvus arba jis realiai net ir nevyksta. Priėmus siūlomus Darbo kodekso pakeitimus, bus ne tik išvengta neproduktyvaus darbo šventiniu laikotarpiu, bet ir žmonėms būtų suteikta daugiau galimybių pailsėti ir pabūti su šeima", - teigia pataisų iniciatoriai.

Pasak jų, siūlomų pataisų priėmimas taip pat užtikrintų iki šiol pažeidinėjamas darbuotojų teises į kasmetinio poilsio trukmę. Seimo narių manymu, atsižvelgiant į bendrąjį darbuotojų teisės į poilsį principą, akivaizdu, kad šiuo metu, kai nemaža dalis švenčių dienų sutampa su poilsio dienomis, yra pažeidžiama darbuotojų teisė į Darbo kodekse nustatytą kasmetinio poilsio trukmę, t. y teisė į šiuo metu Darbo kodekse nustatytas 13 švenčių dienų.

Atsižvelgiant į Kalėdų, kaip vienos reikšmingiausių švenčių, šventimo tradicijas Lietuvoje Liberalų ir centro frakcija siūlo su švenčių dienomis sutampančias poilsio dienas kompensuoti perkeliant jas į Kalėdų laikotarpį.

A. Čaplikas ir R. Remeika pažymi, kad pagal dienų kalendorinį išsidėstymą kasmet yra vidutiniškai po 5 su švenčių dienomis sutampančias poilsio dienas, kurias siūloma perkelti po gruodžio 26-osios.

Darbo kodekso pataisų iniciatoriai teigia, kad tai ne tik visiškai kompensuotų darbo dienas, likusias iki kitos šventinės dienos - sausio 1-osios, bet ir pratęstų kalėdinių nedarbo dienų laikotarpį iki sausio 2-osios. Pasak parlamentarų, kai kuriais metais, pavyzdžiui, 2006, 2008 ir 2012, šis laikotarpis būtų pratęstas iki kitų metų sausio 3-iosios.

Projekto teikėjai pripažįsta, kad siūlomos įteisinti nuostatos ne tik apgins darbuotojus nuo jų teisių pažeidimų, bet ir sukels tam tikrų neigiamų ekonominių padarinių.

Siekdami juos sušvelninti Seimo nariai A. Čaplikas ir R. Remeika siūlo iš šventinių dienų sąrašo išbraukti gegužės 1-ąją.

"Akivaizdu, kad per trejų metų šios šventės įteisinimo laikotarpį gegužės 1-osios šventimo tradicijos ne tik kad nesusiformavo, bet ir parodė, kad ši šventė nėra priimtina šalies gyventojams. Atsižvelgiant į tai, manytina, kad ši diena deramai būtų paminima įtraukus ją į Atmintinų dienų sąrašą", - mano R. Remeika.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.