aA
Valdžios pasikeitimas Ukrainoje, kur opozicija pasiekė, kad jos lyderis būtų paskelbtas prezidentu, nebaugina gretimos Baltarusijos valdžios, kuri įsitikinusi, jog "revoliucinis" Gruzijos ir Ukrainos scenarijus, išgąsdinęs Nepriklausomų Valstybių Sandraugos šalių valdžios elitą, čia nepasikartos.
Baltarusis balsuoja bandomuosiuose rinkimuose
Baltarusis balsuoja bandomuosiuose rinkimuose. Baltarusijoje vyks rinkimai į parlamentą ir referendumas, kuriame rinkėjai spręs, ar leisti Aleksandrui Lukašenkai bolatiruotis trečiai kadencijai į prezidentus, nors tai draudžia konstitucija. Baltarusijos prezidento kadencija tęsiasi 5 metus.
© AFP/Scanpix
Ukrainos opozicijos lyderis Viktoras Juščenko, remiamas savo šalininkų, kurie šalyje surengė didžiules akcijas, pavadintas "oranžine revoliucija", iškovojo įtikinamą pergalę prieš valdžios kandidatą Viktorą Janukovičių ir dabar laukia, kada galės oficialiai pradėti eiti pareigas.

Iki įvykių Ukrainoje prieš metus per "rožių revoliuciją", prasidėjusią po rinkimų į parlamentą, kuriuos opozicija laikė suklastotais, buvo pakeistas prezidentas Gruzijoje.

"Daug kas abstrakčiai klausia: ar bus Baltarusija kita Ukraina? Galiu tvirtai pasakyti: nebus. Tai skirtingos šalys, skirtingos tautos, skirtingi lyderiai... Baltarusijos ekonomika stabiliai plėtojama, sparčiai kyla žmonių gerovė. Visa tai drauge neduoda jokio pagrindo įvykiams, panašiems į tuos, kurie vyko Ukrainoje", - sakė Baltarusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Martynovas interviu agentūrai "Reuters".

Nepriklausomi analitikai sako, kad Baltarusijos, kur Naujųjų metų išvakarėse pagal kaltinimą grobimu buvo nuteistas kalėti penkerius metus opozicijos lyderis Michailas Mariničius, laukia vidaus politikos kurso sugriežtinimas: valdžia pasistengs neleisti įvykiams rutuliotis pagal Ukrainos scenarijų.

Paskutiniu Europos diktatoriumi vadinamas Baltarusijos lyderis Aleksandras Lukašenka, kuris iš pradžių sveikino su pergale rinkimuose V.Juščenko varžovą V.Janukovičių, bet vėliau teigiamai įvertino jau opozicijos lyderio išrinkimą, reikalauja, kad teisėsaugos institucijos griežčiau priešintųsi "Vakarų mėginimams" destabilizuoti padėtį, atsižvelgiant į įvykius kaimyninėje šalyje.

"Mes linkime sėkmės Ukrainos liaudžiai, neabejojame, kad ji daro teisingą pasirinkimą, bet mūsų šalis kitokia, kitos realijos", - sakė S.Martynovas.

JAV ir Europos Sąjunga (ES) įvedė Minskui sankcijas, būdamos nepatenkintos praėjusį spalį vykusiu "suklastotu" referendumu dėl konstitucijos pataisų, suteikusių A.Lukašenkai teisę neribotą skaičių kartų balotiruotis į prezidentus. Už galimybės balotiruotis apribojimų panaikinimą balsavo 77 proc. rinkėjų. Artimiausi valstybės vadovo rinkimai turi vykti 2006 metais.

Minskas priekaištauja Vakarams dėl "dvejopų standartų"

S.Martynovo nuomone, Vakarai dėl Minsko laikosi dvejopų standartų, "turint omenyje pažeidimus per rinkimus Afganistane, Kosove ir pačiose Jungtinėse Valstijose".

"Naujausias pavyzdys - prezidento rinkimai Jungtinėse Valstijose... Daugelis valstijų ten apskritai neįsileido stebėtojų. Jeigu tai būtų buvę mūsų šalyje... įsivaizduokite, kas būtų dėjęsi?", - sakė ministras.

"Anaiptol ne visiems patinka nepriklausoma Baltarusijos užsienio politika, kuri grindžiama savo valstybės interesais ir nesiorientuoja į įtakos centrus - Vašingtoną, Briuselį ar Maskvą", - sakė jis, siūlydamas Vakarams labiau laikytis pragmatizmo santykiuose su Baltarusija.

S.Martynovas neatmeta galimybės, kad spaudimas iš užsienio gali padidėti, darant įtaką Ukrainos įvykiams, tačiau įspėja demokratizacijos spartinimo Baltarusijoje šalininkus Vakaruose. "Baltarusija - stabili šalis... Bet jeigu, neduok Dieve, tai bus pažeista, visi pamatys, koks vertingas buvo šis stabilumas. Nestabili Baltarusija neatitinka niekino interesų. Stabili atitinka visų interesus", - sakė ministras.

"Nesilankstysim"

Pasak S.Martynovo, Baltarusija pasirengusi konstruktyviai bendradarbiauti su Vakarais. "Baltarusija - šalis, kuri nepasiduos spaudimui ir nesilankstys. Turi būti tarpusavio sąveika, o ne spaudimas. Tuomet bus galima spręsti klausimus", - sakė ministras.

JAV priėmė "Aktą dėl demokratijos Baltarusijoje", numatantį politines ir ekonomines sankcijas oficialiajam Minskui. ES uždraudė šešiems Baltarusijos valdininkams įvažiuoti į Bendrijos šalių teritoriją.

"Demokratijos akto priėmimą mes įvertinome kaip destruktyvų veiksmą... Toks požiūris rodo, kad daugelis žmonių ir Amerikoje, ir Europos Sąjungoje blogai įsivaizduoja Baltarusijos realijas", - sakė S.Martynovas.

Vakarai reikalauja, kad Baltarusija sušvelnintų suvaržymus žiniasklaidai, liberalizuotų rinkimų įstatymus, surengtų nepriklausomą praėjusio amžiaus pabaigoje dingusių opozicijos politikų bylų tyrimą.

"Principas kelti išankstines sąlygas mums nepriimtinas. Mes kalbame apie bendradarbiavimą... Mes neprašome jokios išmaldos", - sakė ministras.

Jo nuomone, Baltarusija galėtų aktyviau bendradarbiauti su Vakarais saugumo garantijų, kovos su narkotikų prekyba, nelegalia migracija ir terorizmu srityse.

"Ar galima išspręsti Baltarusijai nedalyvaujant nelegalios migracijos, sienų saugumo problemas? 50 proc. Rusijos naftos ir 20 proc. Rusijos dujų keliauja per Baltarusiją. Ar galima užtikrinti šio tranzito tolygumą, saugumą be Baltarusijos?" - klausė ministras.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.