aA
Krizė, kurią sukėlė Šiaurės Korėjos nenoras atsisakyti savo branduolinių ambicijų, gilėja ir būtina kuo greičiau imtis priemonių ją spręsti, mano Jungtinių Tautų Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) vadovas Mohamedas El Baradei.
Mohammed el Baradei
Mohammed el Baradei
© EPA-ELTA
"Ši problema sprendimo laukia jau 12 metų, ir atvirai kalbant, padėtis blogėja, - sakė TATENA vadovas. - Būtina spręsti šią problemą. Tikiuosi, kad iki šių metų pabaigos sprendimą rasime".

Derybos dėl komunistinės Šiaurės Korėjos branduolinės programos atsidūrė aklavietėje 2002 m. Pchenjanas atsisako atnaujinti daugiašales derybas dėl branduolinio nusiginklavimo, nebent Vašingtonas atsisakys, Šiaurės Korėjos nuomone, "priešiškos politikos".

El Baradei teigė besitikįs, kad šiais metais Šiaurės Korėja įsileis TATENA inspektorius, kurie atlikę išsamų patikrinimą galės užtikrinti pasaulį, kad Šiaurės Korėjos branduolinė veikla saugi.

TATENA ekspertai iš Šiaurės Korėjos buvo išprašyti 2002 m. gruodžio 31 d., ir nuo tada šalis jų neįsileidžia. Nuo to laiko Šiaurės Korėja pasigamino pakankamai plutonio šešioms branduolinėms bomboms, teigia TATENA.

"Norėčiau, kad daugiašalės derybos būtų atnaujintos kaip galima greičiau", - sakė TATENA vadovas Mohamedas El Baradei. - Iki šių metų pabaigos turėtų būti pasirašyti susitarimai dėl Šiaurės Korėjos branduolinės veiklos bei užtikrinta, jog tokia veikla būtų nuolat tikrinama, užtikrinamas saugumas bei Šiaurės Korėjos humanitarinių poreikių tenkinimas".

Daugiašalėse derybose dėl Šiaurės Korėjos branduolinės veiklos dalyvavo Jungtinės Valstijos, Kinija, Rusija, Japonija bei Šiaurės ir Pietų Korėjos.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.