aA
Po ilgų ir sekinančių tarnybų Afganistane bei Irake JAV armijos rezervas sparčiai virsta "žlugusiomis pajėgomis", kurios gali nesugebėti vykdyti būsimų operacinių reikalavimų, pripažįstama trečiadienio vakarą išviešintame rezervo pajėgų vado memorandume.
JAV kariuomenė
JAV kariuomenė
© AFP/Scanpix
Generolas leitenantas Jamesas Helmly nuomonę išdėstė tuo metu, kai Kongresas ketina svarstyti dar vieną prašymą skirti milijardus dolerių finansuoti karą su terorizmu. Kongrese jau vis garsiau girdimas klausimas, ar įmanoma tęsti karines operacijas Irake negrąžinant privalomos karinės tarnybos.

Šiuo metu Jungtinės Valstijos plečia savo Irake dislokuotas pajėgas, kurios prieš sausio 30 dieną rengiamus visuotinius rinkimus turėtų pasiekti 150 tūkstančių. Maždaug 20 proc. šio kontingento sudaro armijos rezervininkai. Kartu su Nacionalinės gvardijos kariais jie sudaro maždaug 40 proc. Irake dislokuotų JAV lauko pajėgų.

Dokumente, datuotame gruodžio 20 diena ir skirtame JAV armijos vadui štabo generolui Peteriui Schoomakeriui, pateikiamos kelios rekomendacijos, kaip spręsti žmogiškosios jėgos problemą, pirmiausia plečiant "nesavanoriškuosius" šaukimus.

Tačiau jame taip pat negailima kritikos dabartinei karinio personalo politikai bei įspėjama apie skaudžias pasekmės JAV kariuomenei, jei jis bus tęsiama.

Memorandumu siekiama, rašo J.Helmly, informuoti aukščiausiuosius vadus, jog pagal dabartines procedūras "armijos rezervas neturi pajėgumų įgyvendinti misijos reikalavimų, susijusių su operacijomis "Iraqi Freedom" bei "Enduring Freedom", bei negali perskirstyti ar atnaujinti savo pajėgų, kad galėtų tęsti šias ir vykdyti naujas misijas".

Generolas tęsė, teigdamas, jog egzistuoja "didžiulis" pavojus, kad jo kariai bus nepajėgūs įgyvendinti visų savo įsipareigojimų, griežtai pabrėžęs, kad rezervas "labai sparčiai virsta "žlugusiomis" pajėgomis".

Apie memorandumą pirmą kartą trečiadienio rytą pranešė laikraštis "The Baltimore Sun", tačiau po pietų dokumento tekstas jau pasirodė internete.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.