aA
Žmonių, kurie žuvo gruodžio 26 dieną Indijos vandenyno pakrantes užgriuvus žemės drebėjimo sukeltam cunamiui, skaičius ketvirtadienį perkopė 146 tūkstančius. Labiausiai nuo cunamio nukentėjusioje Indonezijoje aukų skaičius pakilo iki 94 200, pranešė Sveikatos ministerija. Dar 6 700 žmonių laikomi dingusiais.
Nuo cunamio išsigelbėjęs indonezietis ant palmės "dreifuoja" Indijos vandenyne
Nuo cunamio išsigelbėjęs indonezietis ant palmės "dreifuoja" Indijos vandenyne. Nelaimėlį išgelbėjo pro šalį plaukęs Malaizijos žvejybinis laivas.
© Reuters/Scanpix
Jungtinės Tautos (JT) perspėjo, kad šioje šalyje gali būti nesuskaičiuoti dar dešimtys tūkstančių žuvusiųjų.

Šri Lankoje, patvirtintais duomenimis, nuo cunamio žuvo 30 513 žmonių, o dar 3 870 laikomi dingusiais be žinios, nurodė prezidentės kanceliarija.

Kaimyninėje Indijoje oficialus aukų skaičius siekia 15 825. Į jį įtraukti 9 718 žmonių, kurių žūtis patvirtinta, ir 6 107, kurie laikomi dingusiais be žinios, pažymėjo vyriausybė.

Po cunamio tūkstančiams reikalinga pagalba
© Reuters/Scanpix

Tailando vidaus reikalų ministerija skelbia, kad šalyje žuvo 5 288 žmonės, iš jų 2 510 užsieniečių. Tailande dingusių žmonių skaičius nuo beveik 4 500 sumažėjo iki 3 716, kai paaiškėjo, jog kai kurie asmenys apie dingusius artimuosius pranešė iš karto keliems centrams, teigė vienas pareigūnas.

Mianmaro ministras pirmininkas Soe Winas ketvirtadienį nurodė, kad cunamis nusinešė 59 žmonių gyvybes ir daugiau kai 3 200 gyventojų paliko be pastogės. Tuo tarpu JT skelbia, kad šioje šalyje žuvo 90 žmonių.

Maldyvuose šios katastrofos aukomis tapo mažiausiai 82 žmonės, o dar 26 dingo, nurodė vienas vyriausybės atstovas spaudai. Malaizijoje, daugiausia Penange, dėl cunamio žuvo 68 žmonės, pažymėjo policija.

Tarp cunamio suniokoto traukinio važiuoklės Šri Lankoje guli žaislas.
© Reuters/Scanpix

Tuo tarpu Bangladeše didelėms bangoms apvertus turistinę valtį, nuskendo tėvas ir vaikas, pranešė pareigūnai. Cunamis aukų pareikalavo ir rytinėje Afrikos pakrantėje. Somalyje žuvo 298 žmonės, Tanzanijoje - dešimt, o Kenijoje - vienas.

JAV geologijos valdyba nurodė, kad netoli Indonezijos Sumatros salos įvykusio žemės drebėjimo galingumas siekė 9 balus pagal Richterio skalę. Pasak jos, tai buvo galingiausias žemės drebėjimas per keturis dešimtmečius.

Prie Indonezijos krantų įvyko naujas stiprus žemės drebėjimas

Netoli Indonezijos Sumatros salos ketvirtadienį įvyko dar vienas žemės drebėjimas, kurio galingumas siekė 5,6 balo pagal Richterio skalę.

Indonezijos provincijos pakrantės vaizdai po praūžusio cunamio
© AFP/Scanpix

Pranešimų apie nukentėjusiuosius per šį žemės drebėjimą kol kas nėra. Požeminių smūgių epicentras buvo už maždaug 60 kilometrų į vakarus nuo Banda Ačeho miesto, 22 km gylyje po Indijos po vandenyno dugnu.

Per pastarąją parą tai jau penktas ir stipriausiais žemės drebėjimas šiame rajone, kuris labiausiai nukentėjo per griaunamą žemės drebėjimą gruodžio 26 dieną.

Nuo to laiko seisminis aktyvumas regione nesiliauja. Požeminiai smūgiai kartojasi netoli Nikobarų salų, priklausančių Indijai, taip pat prie Indonezijos krantų. Tačiau seismologai kaskart nurodo, jog grėsmės, kad kils cunamiai, panašūs į niokojamas gruodžio 26-osios bangas, nėra.

Cunamio žala nubloškė Maldyvus 20 metų atgal

Maldyvų vyriausybė pareiškė, kad socialinės ir ūkio plėtros požiūriu praūžęs cunamis nubloškė šalį 20 metų atgal.

Cunamis Pietryčių Azijoje
© EPA-ELTA

Maldyvų vyriausybės atstovas Ahmedas Shaheedas sakė, jog nors salynas išvengė didelio žmonių aukų skaičiaus, jam buvo padaryta milžiniška žala. "Socialinės ir ekonominės plėtros požiūriu cunamis per kelias minutes nubloškė šalį mažiausiai dviem dešimtmečiais atgal", - teigė pareigūnas.

Iš 199 apgyvendintų Maldyvų salų 53 buvo padaryta didelė žala, o maždaug 20 buvo "visiškai sunaikintos". Oficialiais duomenimis, Maldyvuose žuvo 82 žmonės, o dar 26 dingo be žinios. Persikelti buvo priversti 12,5 tūkst. šalies gyventojų. Manoma, kad visame regione žuvo ne mažiau kaip 150 tūkst. žmonių.

Pasak A.Shaheedo, dėl cunamio sunkiai nukentėjo trečdalis iš 300 tūkst. Maldyvų gyventojų. Šalies planavimo ministro Hamdoono Hameedo skaičiavimais, bendra stichijos žala siekia 4,8 mlrd. JAV dolerių.

Cunamis Pietryčių Azijoje
© EPA-ELTA

Keturiolikos salų gyventojai buvo evakuoti, o 79 salose nėra švaraus geriamojo vandens. Be to, 26 salos neturi elektros, o 24 - telefono ryšio. Maždaug penkiasdešimtyje salų buvo sunaikintos mokyklos, ligoninės ir vaistinės. "Kai kuriose salose neliko jokio statinio", - sakė A.Shaheedas.

Smarkiai sutriko žvejyba ir turizmas, kurie yra Maldyvų ekonomikos pagrindas. Devyniolika iš 87 prabangių šalies kurortų smarkiai nukentėjo ir bus uždaryti ne vieną mėnesį.

"Dabar, kai turėtų būti pats sezono įkarštis, atvykstančių turistų skaičius jau sumažėjo perpus", - teigė A.Shaheedas. Maldyvus užliejus sūriam vandeniui, buvo prarastas žemės ūkio derlius.

Nors nė viena iš Maldyvų salų nėra iškilusi virš jūros lygio daugiau kaip 1,8 metro, cunamio poveikį sumažino salas supančios seklumos. Be to, kadangi vanduo negalėjo atsitrenkti į didelę sausumą, kaip Indonezijos, Indijos ar Šri Lankos atvejais, bangų aukštis neviršijo 1,2-1,5 metro.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.