aA
Ketvirtadienį Prezidentūroje apsilankė dar du galimi kandidatai į valstybės kontrolierius – buvęs teisingumo ministras Vytautas Markevičius bei vidaus reikalų ministras Juozas Bernatonis. Prezidentas Valdas Adamkus kandidatą į valstybės kontrolierius ketina pasirinkti kitą savaitę.
Juozas Bernatonis
Juozas Bernatonis
© ELTA
Socialliberalas V.Markevičius po susitikimo su prezidentu sakė, kad apsisprendimas, ar sutikti tapti naujuoju valstybės kontrolieriumi, yra sunkus klausimas, tačiau, jo nuomone, penkiolikos metų darbas valstybės tarnyboje jam, kaip galimam kandidatui, yra privalumas siekiant Valstybės kontrolės vadovo posto.

Tačiau V.Markevičius nenorėjo atsakyti, kuo jis yra geresnis kandidatas už kitus galimus kandidatus į valstybės kontrolierius. „Man visi kiti kolegos yra turintys pakankamai didelę patirtį įvairiose valdymo srityse, išskyrus Valstybės kontrolę. Tuo mes visi esame panašūs“, - aiškino V.Markevičius.

Buvęs teisingumo ministras tvirtino, jog tapęs naujuoju valstybės kontrolieriumi, jis stiprintų bendradarbiavimą su Nacionaline mokėjimo agentūra, Centrine projektų agentūra bei tarptautinėmis audito institucijomis.

Vytautas Markevičius
© ELTA

V.Markevičiaus nuomone, Valstybės kontrolė, atlikdama savas funkcijas, kiekvieną kartą turi skirti didžiausią dėmesį tam, kas tuo metu yra aktualiausia. Šiuo metu V.Markevičiui svarbiausias atrodo tinkamas Europos Sąjungos bei valstybės lėšų panaudojimas.

Prieš porą mėnesių spauda buvo pranešusi, kad Vilniaus meras Artūras Zuokas buvo susitikęs su nušalintuoju prezidentu Rolandu Paksu. Pasak žurnalistų, susitikime dalyvavo ir V. Markevičius.

Iš advokato duonos šiuo metu gyvenantis pretendentas į valstybės kontrolierius tikina, kad minėtame susitikime jis nedalyvavo, o baigęs pietauti su A.Zuoku sostinės restorane susitiko atsitiktinai.

Antrasis Prezidentūroje apsilankęs Juozas Bernatonis sakė, kad pokalbis su prezidentu buvo puikus ir prisipažino, kad jis džiaugiasi gavęs pakvietimą atvykti pas prezidentą kaip galimas kandidatas į valstybės kontrolierius.

Juozas Bernatonis
© ELTA

Pasak J.Bernatonio, susitikimo metu jis prezidentui pristatė savas nuostatas ir programas, kaip reikėtų tobulinti Valstybės kontrolės darbą. „Man regis, prezidentas toms programoms ir nuostatoms pritarė“, - žurnalistams tvirtino J.Bernatonis.

Premjero Algirdo Brazausko prezidentui siūlomas kandidatas į valstybės kontrolierius J.Bernatonis sakė nenorįs būti įvardijamas, kaip kažkieno teikiamas kandidatas į Valstybės kontrolės vadovo postą. Todėl buvęs vidaus reikalų ministras nenorėjo atsakyti, ar į šį atsakingą postą jį siūlo asmeniškai pats ministras pirmininkas, ar visa Socialdemokratų partija.

J.Bernatonis pripažįsta, kad su socialdemokratų lyderiu A.Brazausku jį sieja ilgametė, penkiolikos metų veikla, tačiau, jis tikina, kad tai ateityje neturėtų įtakos jo, kaip naujojo valstybės kontrolieriaus, sprendimams.

„Tos (šališkumo – DELFI) problemos nematau, kadangi nereikia painioti asmeninių santykių su darbu. Premjeras tai irgi puikiai atskiria“, - tvirtino J.Bernatonis.

Be to, pasak J.Bernatonio, jo objektyvumu galima beabejoti ir dėl to, kad dabartinė valdžia yra koalicinė ir Socialdemokratų partija nėra lemianti dalis. Kita vertus, J.Bernatonis tikino, kad jam partijos nuomonė niekada nebuvo lemiama priimant sprendimus.

A.Brazausko laikomas prioritetiniu kandidatu į valstybės kontrolierius J.Bernatonis nesibijo, kad ankstesni politiniai įvykiai, privertę jį palikti vidaus reikalų ministro postą, jam, kaip galimam kandidatui į naują atsakingą postą, gali pakenkti. J.Bernatonio nuomone, būtų netgi atvirkščiai.

„Tai – puikus valstybinio darbo patyrimas ir, kaip žinote, yra netgi toks posakis, kad už vieną muštą dešimt nemuštų duoda“, - juokėsi galimas kandidatas į valstybės kontrolierius.

„Žinote, aš manau, kad valstybės kontrolierius niekad labai populiarus nebus ir jums žinoma dėl ko – kadangi niekas nemėgsta, kai kontroliuojama“, - savo galimo nepopuliarumo nesibaiminantis tikino J.Bernatonis.

Šiuo metu J.Bernatonis sako niekur nedirba, skiria daugiau dėmesio šeimai, ruošiasi būsimiems darbams, skiria daugiau laiko savišvietai, tvarko savąjį turimą archyvą, kuris, pasak J.Bernatonio, ateityje galbūt sudomins ir politologus.

Šalies vadovas V.Adamkus ir toliau nekomentuoja savos pozicijos. Pasak prezidento atstovės spaudai Ritos Grumadaitės, tą prezidentas padarys tik susitikęs su visais galimais kandidatais.

Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas ketvirtadienį pareiškė, jog tikisi, kad prieš teikdamas Seimui kontrolieriaus kandidatūrą prezidentas pasitars su Seimo frakcijomis.

"Aš manau, jog prezidentas turi žinoti, kaip yra nusiteikęs Seimas. Prezidentas galėtų pasitarti su Seimo frakcijomis prieš teikdamas kandidatūrą", - ketvirtadienį BNS sakė A.Paulauskas.

Anksčiau prezidentas žurnalistams buvo užsiminęs, kad jo sąraše yra penki galimi kandidatai į valstybės kontrolierius.

DELFI primena, kad praeitą savaitę prezidentas buvo susitikęs su pirmaisiais dviem galimais kandidatais į valstybės kontrolierius – buvusiu Interpolo biuro Lietuvoje vadovu Aurelijumi Racevičiumi bei Vidaus reikalų ministerijos sekretore Rasa Budbergyte.

Šiuo metu Valstybės kontrolei kol kas vadovauja tarnybinę etiką pažeidęs Jonas Liaučius.

Valstybės kontrolierių penkeriems metams prezidento teikimu skiria Seimas. J.Liaučiaus kadencija baigėsi šių metų rugsėjo pabaigoje.

Valstybės kontrolė yra aukščiausia valstybinio audito institucija Lietuvoje, kuriai pavesta audituoti valstybės biudžetą ir turtą. Valstybės kontrolė taip pat atsakinga ir už Europos Sąjungos skiriamos finansinės paramos Lietuvai auditavimą bei tikrina valstybės skiriamas dotacijas savivaldybių biudžetams.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.