aA
Ukrainos prezidentu išrinktas Viktoras Juščenko ir Gruzijos vadovas Michailas Saakašvilis trečiadienį Tysovece, Lvovo srityje esančioje gyvenvietėje, pasirašė Ukrainos ir Gruzijos lyderių Karpatų deklaraciją.
Michailas Saakašvilis
Michailas Saakašvilis
© ELTA
Dokumente sakoma, jog šios dvi tautos "parodė visam pasauliui, kad laisvė ir demokratija, liaudies valia ir teisingi rinkimai kur kas stipresni už valstybės mašiną, net stiprią ir žiaurią", taip pat "įrodė, kad antiliaudinis režimas nepajėgus realizuoti aktualių suverenios tautos teisių".

Deklaracijoje pažymima, kad milijonai žmonių išėjo į gatves ginti savo pagrindinės teisės - būti laisviems ir rinkti valdžią.

Dokumento autoriai kategoriškai paneigia "tezę, kad taikią demokratinę revoliuciją galima sukelti dirbtinai - pasitelkus technologijas ar įsikišus išorės jėgoms". "Priešingai - ir Ukrainoje, ir Gruzijoje revoliucijos įvyko nepaisant politinių technologijų ir kišimosi iš užsienio", - sakoma Karpatų deklaracijoje.

Dokumento autoriai taip pat dėkoja demokratinėms šalims ir organizacijoms, parėmusioms taikią piliečių kovą už laisvę ir demokratiją.

"Mes įsitikinę, kad laisvės ir demokratijos sąlygomis geriausia atsiskleidžia galimybės ir pasireiškia visuomenės vidinis potencialas", - mano V.Juščenko ir M.Saakašvilis.

Jie taip pat įsitikinę, kad Ukrainos ir Gruzijos revoliucijos - tai "nauja Europos išsivadavimo banga, kuri nuneš į galutinę laisvės ir demokratijos pergalę Europos žemyne".

2003 metų gruodį, dar iki pergalės prezidento rinkimuose, M.Saakašvilis, tuometinis Gruzijos politinio susivienijimo "Vieningas nacionalinis judėjimas" lyderis, pasirašė bendradarbiavimo susitarimą su bloko "Mūsų Ukraina" lyderiu V.Juščenko. Dokumentas buvo pasirašytas per M.Saakašvilio vizitą Kijeve.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.