aA
Lietuvoje jau savaitė išduodami naujojo pavyzdžio santuokos sudarymo bei nutraukimo, gimimo ir mirties liudijimo dokumentai. Naujieji dokumentai yra daug išvaizdesni nei senieji, atspausdinti ant geros kokybės popieriaus su vandens ženklais bei apsaugoti beveik taip pat gerai kaip litų banknotai - juos gaminant panaudota 16 skirtingų technologinių apsaugos priemonių.
Santuokos liudijimas
Santuokos liudijimas
Pasak specialistų, šių dokumentų beveik neįmanoma suklastoti.

Senuosius civilinių aktų liudijimus keičiant naujais, gyventojai jokių papildomų išlaidų neturės. Jau išduotų dokumentų keisti nereikės - galios ir seno pavyzdžio liudijimai.

Naujasis vaiko gimimo liudijimas yra gelsvos spalvos, santuokos sudarymo - rožinis, niūresnių spalvų - santuokos nutraukimo ir mirties liudijimai.

Pirmieji naujuosius dokumentus jau po kalėdinių švenčių gavo Alytaus miesto bei Radviliškio rajono gyventojai. Kituose šalies miestuose naujo pavyzdžio dokumentai bus išduodami, kai pasibaigs senieji. Tačiau pageidaujantieji galės prašyti ir naujojo pavyzdžio dokumentų.

Teisingumo ministerijoje antradienį surengtoje spaudos konferencijoje naujuosius dokumentus pristatė ministras Gintautas Bužinskas. Jo teigimu, senieji blankai estetiniu požiūriu nebuvo "pavykę". Be to, pasitaikydavo klastojimo atvejų.

Pasak šios ministerijos Teisinių institucijų departamento specialisto Algimanto Bakano, dažniausiai suklastotu santuokos liudijimu mėgindavo pasinaudoti į JAV mėginantys išvykti asmenys, nes nesusituokusiam ar santuoką nutraukusiam žmogui išvykti į Valstijas sudėtingiau.

Taip pat anksčiau pasitaikydavo atvejų, kai žmonės tiesiog ranka taisydavo gimimo liudijime įrašytą gimimo datą, kad anksčiau išeitų į pensiją.

Europos Sąjungos šalyje minėtų civilinių aktų liudijimai yra skirtingi. Pavyzdžiui, Vokietijoje tokie blankai spausdinami ant paprasto popieriaus lapo ir nenumeruojami. Portugalijoje tokie blankai išvis nėra išduodami, o vaikui gimus, išduodama vadinamoji šeimos knyga.

Antradienį po 150 šių dokumentų pavyzdžių iškeliaus į Lietuvoje įsikūrusias užsienio šalių atstovybes, kurios naujuosius liudijimus pristatys savo valstybėse.

Minėtus dokumentus nuspręsta pakeisti, kai 2003 metų birželį Seimas priėmė Lietuvos Respublikos vertybinių popierių, dokumentų blankų, banderolių, oficialių žymėjimo ženklų gamybos įstatymą ir specialiai komisijai nustačius aukštesnį šių dokumentų ir blankų apsaugos lygį.

Tuo pačiu Teisingumo ministerijos specialistai nusprendė pagerinti ir estetinę gimimo ir santuokos sudarymo liudijimų blankų išvaizdą, kad šiuos dokumentus žmogui būtų malonu gauti.

Teismingumo ministerijos duomenimis, 2003 metais Lietuvoje išduota 67 tūkst. 782 gimimo liudijimai, 26 tūkst. 777 santuokos liudijimų, 20 tūkst. 32 ištuokos bei 50 tūkst. 941 mirties liudijimai. Panašūs liudijimo išdavimo skaičiai buvo ir 2002 metais, tik gimimo liudijimų išduota beveik 8 tūkst. mažiau.

Teisingumo ministras G.Bužinskas atkreipia dėmesį, kad šie skaičiai nereiškia, jog tiek žmonių Lietuvoje gimė, susituokė, išsituokė ar mirė. Taip yra todėl, kad dalis liudijimų išduodama pakartotinai - vieni buvo prarasti, kiti sugadinti ar išrašyti rusų kalba.

Civiliniame kodekse nustatyta, kad gimimą, santuoką, santuokos nutraukimą ir mirtį registruoja bei atitinkamus civilinės būklės aktų liudijimus išduoda miestų ir rajono savivaldybių civilinės metrikacijos įstaigos. Kaimiškųjų seniūnijų seniūnai turi teisę registruoti mirtį ir išduoti mirties liudijimus. Kai kurių savivaldybių kaimiškųjų seniūnijų seniūnai šios teisės atsisakė.

Blankų pirmąją partiją pagamino bendrovė "Lodvila".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.