aA
Teismas nusprendė, kad Ali Ay Lietuvoje buvo sulaikytas ir suimtas pagrįstai. Vilniaus miesto 1-osios apylinkės teismas rugpjūčio 12 dieną leido jį suimti, remdamasis Europos konvencija ekstradicijos. Tarptautinę paiešką paskelbusi Turkija prašė jį sulaikyti.

Šio asmens, padedant Interpolui, ieškojo net keletas šalių kaip tarptautinio narkotikų kontrabandininko.

Penktadienį Generalinė prokuratūra teismui pateikė Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos iš Turkijos ambasados gautą ir Generalinei prokuratūrai pateiktą notą, kurioje patvirtinama, kad Turkija tikrai oficialiai prašys išduoti sulaikytąjį ir prašo pratęsti jo suėmimą iki 40 parų. Turkija pažadėjo, kad per šį terminą atsiųs ekstradicijos dokumentus anglų kalba.

Europos Konvencija numato, kad šalis, žinodama, kad bus prašoma išduoti sulaikytąjį, gali jį suimti 18 parų, kol bus gautas prašymas išduoti. Jeigu per tą laiką prašymas negaunamas, bet prašančioji šalis oficialiai patvirtina, kad tikrai prašys išduoti, suėmimas gali trukti ir 40 parų.

Rugpjūčio 11 dieną Vilniaus oro uosto pasienio kontrolės poste sulaikytas ir vėliau teismo suimtas 38 metų Švedijos pilietis Ali Ay Vilniaus apygardos teismui buvo apskundęs žemesnės instancijos teismo nutartį, kuria jis suimtas 18-kai parų.

Ali Ay Vilniaus oro uosto pasieniečiai sulaikė, kai Interpolo Lietuvos nacionalinio biuro pareigūnai patvirtino, kad jo, įtarus narkotikų kontrabanda, terorizmu ir pinigų plovimu, ieško Turkijos policija. Ali Ay už prekybą heroinu taip pat ieškojo Vokietija bei Olandija.

Tai buvo pirmas atvejis, kada Lietuvoje buvo sulaikytas tokio tarptautinio masto nusikaltėlis.

Suimtasis teismui tvirtino, kad 1988 metais jį sulaikė Švedijos policija ir šios šalies teismas jį nuteisė kalėti 12 metų. Iškalėjęs 4 metus, jis parašė prašymą Švedijos Teisingumo ministerijai, prašydamas perkelti jį į Turkiją. Prašymas buvo patenkintas ir 1992 metais jis buvo perkeltas į Turkiją. Kai atvyko į Turkiją, pagal šios šalies įstatymus, numatančius bausmę už narkotikų siuntimą, baigėsi jo bausmės laikas ir jis buvo paleistas.

Ali Ay sakė, kad jį Švedijos policija apkaltino narkotikų siuntimu iš Švedijos į Italiją. Tačiau dėl šio nusikaltimo jis niekada neprisipažino kaltas.

Pasak suimtojo, kai jis buvo paleistas iš kalėjimo, spaudoje buvo pasirodę straipsnių, esą jis papirko Turkijos vyriausybės pareigūnus. Jo teigimu, tokie kaltinimai yra nepagrįsti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.