aA
Kad būtų atgaivintas taikos procesas Artimuosiuose Rytuose, Jungtinės Tautos ragina stabilizuoti politinę padėtį. Tam būtinas priemonių paketas, sekmadienį Ramaloje po susitikimo su palestiniečių ministru pirmininku Ahmedu Kureia pareiškė JT Artimųjų Rytų įgaliotinis Terje Roedas-Larsenas.
Palestiniečiai gedi Y.Arafato
Palestiniečiai gedi Y.Arafato
© AFP/Scanpix
Jis kreipėsi į Izraelį ragindamas išvesti savo dalinius iš palestiniečių miestų Vakarų krante ir grąžinti palestiniečių žemes. Tarptautinė bendrija turi paremti palestiniečių prezidento rinkimus ir skirti tam pinigų, reikalavo Larsenas.

Sekmadienį į Artimuosius Rytus gaivinti taikos proceso atvyksta JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas. Po palestiniečių lyderio Yassiro Arafato mirties jis ketina susitikti su Izraelio ir palestiniečių atstovais. Susitikimuose, be kita ko, bus kalbama apie tarptautinį Artimųjų Rytų taikos planą, vienpusišką planuojamą Izraelio pasitraukimą iš Gazos ruožo ir palestiniečių prezidento rinkimus.

Likus dienai iki Powello vizito palestiniečiai paragino realizuoti taikos planą. Vadinamosios kelio gairės turi būti įgyvendintos iki kitų metų pabaigos, šeštadienį Ramaloje sakė Kureia. Jis patvirtino savo reikalavimą, kad Palestinos valstybė, kaip numatyta plane, būtų paskelbta iki 2005 metų pabaigos.

Kureia atmetė JAV prezidento George'o W. Busho teiginius, kad Palestinos valstybė yra galima tik 2009-aisiais. Dar ketveri metai duos Izraeliui daugiau laiko "konfiskuoti palestiniečių žemes", sakė Kureia.

Tarptautinis taikos planas, vadinamosios kelio gairės, be kita ko, įpareigoja palestiniečius suimti ekstremistus ir užkirsti kelią teroro aktams prieš Izraelio taikinius. Kartu Izraelis privalo sustabdyti smurtą prieš palestiniečius ir žydų gyvenviečių plėtimą. To tikslas yra galutinai sureguliuoti Artimųjų Rytų konfliktą ir paskelbti Palestinos valstybę.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.