aA
Neoficialiomis žiniomis, Briuselyje jau yra apsispręsta dėl pirmininkavimo Europos Sąjungoje (ES) eiliškumo - Lietuva turėtų pirmininkauti 2013-2014 metais vienoje grupėje su Airija ir Graikija.
Europos Sąjunga, ES vėliava
© Reuters/Scanpix
Pasak BNS šaltinių, Lietuva gali tapti pirmąja Baltijos šalimi, pirmininkausiančia ES.

Latvija tikriausiai pirmininkaus vėliau vienoje grupėje su Italija ir galbūt Liuksemburgu, o Estija - su Bulgarija ir Didžiąja Britanija.

Oficialiai dėl pirmininkavimo eiliškumo turėtų būti sutarta kitą savaitę, vėliau šis sprendimas bus patvirtintas ES ministrų tarybos posėdyje.

Naujoji pirmininkavimo ES tvarka yra įtvirtinta spalio pabaigoje pasirašytoje, bet dar neratifikuotoje Europos Konstitucinėje sutartyje.

Planuojama, kad jau nuo 2007 metų sausio 1 dienos, po tris ES nares kartu pirmininkaus Sąjungai 18 mėnesių. Tačiau taip įvyks tik tada, jei iki to laiko ES Konstitucinę sutartį ratifikuos visos 25 narės.

ES pirmininkausiančioje trijų valstybių grupėje turėtų būti viena didelė, viena vidutinė ir viena maža valstybė. Taip pat stengiamasi, vienoje grupėje būtų po ES naujokę - vieną iš dešimties šiemet bloko nare tapusių valstybių.

Iki šiol ES pusmetinėmis rotacijomis pirmininkavo po vieną valstybę. Praėjusią savaitę Vyriausybė svarstė galimybę Lietuvai pirmininkauti ES kartu su dar dviem valstybėmis jau nuo 2007 metų.

Kaip BNS sakė užsienio reikalų ministras Antanas Valionis, posėdyje nutarta, kad Lietuva nesieks tapti viena pirmųjų ES bendrapirmininkių.

"Užsienio reikalų ministerija siūlė apsvarstyti tokią galimybę. Vyriausybė, įvertinusi visų Vyriausybės narių argumentus apie galimybes per kelerius metus sutelkti ir parengti reikiamus administracinius išteklius, nutarė šio tikslo siekti vėliau", - sakė ministras.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.