aA
Izraelio premjeras Arielis Sharonas pareiškė, kad naujoji palestiniečių vadovybė savo pasiryžimą derėtis galėtų įrodyti nutraukdama žydams priešišką propagandą. Tačiau palestiniečių savivalda penktadienį atmetė Izraelio premjero pateiktą sušvelnintą taikos derybų atnaujinimo sąlygą ir pareiškė, jog žydai prie pokalbių stalo turėtų grįžti nepateikdami jokių išankstinių reikalavimų.
Ariel Sharon
Ariel Sharon
© AFP/Scanpix
Šiek tiek švelnindamas taikos derybų atnaujinimo sąlygas A.Sharonas, kuris anksčiau iš Palestinos savivaldos reikalavo užgniaužti islamistų judėjimą, trečiadienio vakarą savo "Likud" partijos nariams pareiškė, jog antiizraelietiška propaganda palestiniečių mokyklose yra tokia pat pavojinga kaip ir ekstremistų rankose esantys ginklai.

"Neketinu švaistyti laiko. Mano tikslas - rasti būdą gerinti dvišalius santykius, vos tik naujoji palestiniečių vadovybė bus pasirengusi pradėti derybas", - pažymėjo ministras pirmininkas.

"Kaip būtų galima patikrinti naujųjų lyderių norą derėtis? Negalime atsisakyti reikalavimo nusiginkluoti ir užgniužti teroristinį judėjimą, tačiau šis procesas yra labai sudėtingas", - sakė jis.

"Palestiniečių vadovybė turi galimybę įvykdyti du mūsų reikalavimus", - tvirtino A.Sharonas, ir pridūrė, kad privalu nedelsiant nutraukti "nuolatinį priešiškumo kurstymą ir propagandą" palestiniečių žiniasklaidoje ir mokyklose.

"Žydai turėtų atsisakyti savo išankstinių sąlygų politikos ir patys liautis kurstę nesantaiką prieš palestiniečius", - teigė Palestinos savivaldos ministras Saebas Erekatas.

Izraelio analitikai Izraelio vyriausybės vadovo pareiškimą įvertino kaip ilgai keltos taikos derybų atnaujinimo sąlygos atsisakymą.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.