aA
Šiaurės Korėjos žiniasklaidos priemonės liovėsi vadinusios dabartinį valstybės vadovą Kim Jong-ilą (Kim Čen Irą) "mylimu vadovu", kuris buvo neatskiriamas jo titulas, turintis atspindėti šios stalinistinės šalies liaudies pagarbą jam. Tai remdamasis duomenimis, kuriuos gavo Japonijos radijo laidų perėmimo tarnyba, ketvirtadienį teigia Seulo laikraštis "Chosun ilbo".
Šiaurės Korėjos karys pro žiūronus stebi Pietų Korėjos teritoriją
Šiaurės Korėjos karys pro žiūronus stebi Pietų Korėjos teritoriją.
© Reuters/Scanpix
Cituodamas Japonijos šaltinius laikraštis rašo, kad dabar kalbėdamos apie valstybės vadovą Šiaurės Korėjos centrinė radijo stotis ir šalies centrinė telegramų agentūra vartoja tik jo oficialius titulus - Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos (KLDR) darbo partijos generalinis sekretorius, KLDR nacionalinio gynybos komiteto pirmininkas arba KLDR armijos vyriausiasis vadas.

Anksčiau pasirodė informacija, kad visuomeninėse įstaigose neva nukabinami Kim Jong-ilo portretai.

Trečiadienį "Chosun ilbo" pateikė vieno Honkongo politechnikos universiteto, gvildenančio Šiaurės Korėjos problemas, politologo nuomonę. Jis mano, kad šis žingsnis, jeigu jis iš tikrųjų žengtas, gali reikšti, jog mėginama padaryti galą asmens kultui, arba rodo opozicines Kim Jong-ilui nuotaikas.

Kitais duomenimis, nagrinėjamais Seule, nurodymas nukabinti vado portretus buvo gautas prieš tris savaites. Nenurodyto šaltinio, turinčio gerų ryšių Šiaurės Korėjoje, duomenimis, tai nusprendė pats Kim Jong-ilas, susirūpinęs, kad jis "pernelyg aukštinamas".

Kim Jong-ilo portretai, šio šaltinio duomenimis, nukabinami viešosiose vietose ir net butuose.

Tuo pat metu "Chosun ilbo" praneša, kad vienas Kanados turistas, antradienį atvykęs iš Pchenjano į Pekiną, teigė, kad Šiaurės Korėjos įkūrėjo Kim Il-sungo (Kim Ir Seno) ir jo sūnaus, dabartinio šalies lyderio Kim Jong-ilo, portretai tebekaba greta visur - įstaigose, pastatuose ir metropolitene.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.