aA
Prancūzijos prezidentas Jacques Chiracas prieš valstybės vizitą Londone iš naujo pakurstė ugnį dėl JAV vadovaujamo karo Irake, apkaltindamas Jungtines Valstijas ir Didžiąją Britaniją tuo, kad jos padarė pasaulį pavojingesne vieta gyventi.
Jacques Chirac
Jacques Chirac
© Sipa Press/Scanpix
Aršus karo Irake oponentas J.Chiracas pareiškė, kad JAV prezidentas George'as W. Bushas ir jo ištikimas sąjungininkas, Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Tony Blairas paskatino terorizmą, kai praėjusiais metais pradėjo invaziją Irake, siekdami nuversti šalies prezidentą Sadamą Huseiną.

"Aš nesu visiškai įsitikinęs, ar kas nors gali pasakyti, kad pasaulis tapo saugesnis, - sakė J. Chiracas pokalbyje su BBC. - Nėra abejonių, kad terorizmas išplito".

Jo komentarai gali aptemdyti dviejų dienų vizitą Londone, skirtą 100-osioms kolonijinių lenktynių tarp Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos pabaigos metinėms paminėti. Diplomatų teigimu, santykiai tarp dviejų lyderių pasiekė beveik žemiausią ribą.

"Mes atvirai nesutariame ir turėtume tai atvirai pripažinti", - teigė T.Blairo atstovas.

Analitikai tikisi, kad šalių vadovai šiek tiek pasistūmės į priekį derybose per valstybės vizitą.

Didžiosios Britanijos laikraštis "Guardian" rašė, kad J.Chiraco vizitas gali būti paskutinė "audringo meilės romano", kaip pavadino Prancūzijos prezidentas, dalis.

Kitame pokalbyje šią savaitę J.Chiracas pareiškė, kad T.Blairo glaudūs ryšiai su G.W.Bushu neleidžia ministrui pirmininkui būti sąžiningu tarptautiniu tarpininku.

T.Blairo noras, kad Didžioji Britanija taptų tiltu tarp Europos ir Jungtinių Valstijų, prieštarauja J.Chiraco norui sukurti stipresnę Europos Sąjungą, kuri būtų atsvara Jungtinių Valstijų jėgai.

Be Irako klausimo, šalių vadovai nuolat nesutaria Europos Sąjungai aktualiais klausimais - nuo Prancūzijos ūkininkams naudingų subsidijų iki Didžiosios Britanijos biudžeto permokų grąžinimo.

J.Chiracas susitiks su T.Blairu ketvirtadienio rytą metiniame Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos susitikime, kuriame taip pat dalyvaus ministrai. Vėliau jis su T.Blairu dalyvaus spaudos konferencijoje.

Pasak pareigūnų, derybose dominuos Irano, Afganistano, Artimųjų Rytų, Afrikos ir klimato pokyčio klausimai.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.