aA
Šiais metais gyvybių neteko per 900 Rusijos karių. Tik nedidelis jų skaičius žuvo Čečėnijoje ir aplink ją. Beveik ketvirtadalis - nusižudė. Tai trečiadienį pranešė gynybos ministras Sergejus Ivanovas. Jis paragino kariuomenės vadovus siekti mažinti mirčių skaičių milžiniškose ir neturtingose ginkluotosiose pajėgose.
Rusijos kariai
Rusijos kariai Čečėnijoje treniruojasi priešais šalies prezidento Vladimiro Putino portretą
© AFP/Scanpix
Anksčiau Sovietų Sąjungos pasididžiavimu buvusios Rusijos ginkluotosios pajėgos per pastarąjį dešimtmetį neteko visuomenės pasitikėjimo dėl to, kad jos laikomos korumpuotomis, nesugeba susidoroti su čečėnų separatistais. Be to, esama pranešimų apie chuliganizmo atvejus bei įvairias nelaimes pajėgose.

"Šiais metais gyvybių neteko 932 ginkluotųjų pajėgų kariškiai. 423 iš jų - atlikdami savo tarnybines pareigas, o 509 - ne pareigų atlikimo metu, įskaitant žuvusiuosius per civilių atliktus nusikaltimus", - tai sakantį S. Ivanovą citavo Rusijos žinių agentūra Interfax.

Per ginkluotųjų pajėgų vadų susitikimą S. Ivanovas sakė, kad ketvirtadalis kariškių nusižudė, 11 proc. mirė "saugumo nesilaikymo" atvejais, dar 9 proc. žuvo transporto ir eismo nelaimėse.

Pasak S. Ivanovo, 148 kariai gyvybių neteko Šiaurės Kaukaze - Rusijos pietiniame pasienyje esančiame regione, kuriam priklauso Čečėnija, Ingušija, Dagestanas ir Šiaurės Osetija (ten rugsėjį kovotojai vienoje mokykloje daugiau kaip 1,2 tūkst. žmonių paėmė įkaitais).

Šiame regione mirčių skaičius, "pasibaigus aktyviajai prieš terorizmą nukreiptos operacijos fazei", sumažėjo, sakė S. Ivanovas. 2001-aisiais mirčių buvo 499, 2002 metais - 480, o 2003-iaisiais - 291.

Pasak S. Ivanovo, iki 2005 metų pradžios Rusijos ginkluotose pajėgose bus 1 mln. 207 tūkst. uniformuotų asmenų, įskaitant geležinkelių kareivius, bei 876 tūkst. civilių personalo narių.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.