aA
Europos Sąjunga (ES) turėtų pareikšti Rusijai nedviprasmišką poziciją dėl šios pastarosios siekių įtakoti kaimynines valstybes. "Maskvai turėtų būti aišku, jog ji turi laikytis tų pačių žaidimo taisyklių ir nesikišti į kaimyninių valstybių vidaus reikalus", - BNS sakė Europos Parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Elmaras Brockas.
Kremlius - karikatūra
Kremlius - karikatūra
© DELFI
Jo nuomone, "kai kurios ES valstybės" buvo per silpnos ir nepakankamai aiškiai pasisakė prieš Rusijos kišimąsi. Jis neįvardijo šių valstybių.

Kalbėdamas apie valstybes, kurias siekia įtakoti Rusija, jis paminėjo Ukrainą. "Iš ES pusės bus labai aiškus įsipareigojimas garantuoti, jog mūsų kaimynai turi teisę būti nepriklausomi", - sakė jis.

Apžvalgininkai pažymi, jog Rusijos ir ES ginčas dėl įtakos kaimyninėms valstybėms bus viena pagrindinių temų lapkričio 25 dieną numatytame dvišaliame aukščiausiojo lygio susitikime.

Rusija priešinasi ES siekiams dalyvauti sprendžiant ginčus Moldovoje, Gruzijoje, Kalnų Karabache, užtikrinti žmogaus teisių apsaugą šiose šalyse.

Kalbėdamas apie šiais metais visateisėmis ES narėmis tapusias Baltijos valstybes, E.Brockas pažymėjo, jog Rusija turi "nedelsiant" pasirašyti susitarimus dėl sienos su Latvija ir Estija.

"Rusija turėtų nedelsiant pasirašyti sienos sutartis su Latvija ir Estija. Tai yra sąlyga kitiems dalykams, bet ne atvirkščiai", - sakė jis, leidęs suprasti, jog kalba apie Rusijos reikalavimus užtikrinti rusakalbių gyventojų Latvijoje ir Estijoje teises.

Paklaustas, kaip vertina Rusijos siekį pasirašyti su ES naują susitarimą dėl tranzito į Kaliningrado sritį per Lietuvą, E.Brockas sakė, jog pirmiausia turi būti duota laiko įgyvendinti jau pasirašytus susitarimus.

Jis pažymėjo, jog pati Rusija taip pat turi prisidėti prie sklandesnio sienų kirtimo.

Rusijos diplomatai Europos Parlamento ir Europos Komisijos nariams vasarą išplatino dokumentą, kuriame kaltino Lietuvą nesilaikant įsipareigojimų užtikrinti sklandų prekių tranzitą ir apsunkinant jį įvairiomis procedūromis bei didinant jų kainas.

Kaip pavyzdys buvo nurodyta tai, jog dėl biurokratinių kliūčių į Kaliningradą per Lietuvą negalėjo būti pervežti cirko žvėrys.

Lietuvą ir likusią Europos Sąjungą visiškai tenkina prieš dvejus metus pasiekti susitarimai su Rusija, nustatantys Kaliningrado tranzito tvarką, tačiau Maskvos atstovai neseniai pareiškė, esą Lietuvos narystė ES sukėlė susisiekimo su Kaliningrado sritimi problemų, ir pareikalavo naujo susitarimo su ES dėl tranzito per Lietuvos teritoriją.

Tuo tarpu, kaip teigia Lietuvos užsienio reikalų ministras Antanas Valionis, nėra kliūčių tiek asmenų, tiek krovinių tranzitui į Kaliningrado sritį, o krovinių tranzitas pernai išaugo 10 procentų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.