aA
Dvasininkas Maris Santas padavė į teismą Rygos vidurinę kultūros mokyklą dėl jam padarytos moralinės žalos, nes mano, kad į darbą šioje mokykloje nebuvo priimtas dėl savo netradicinės seksualinės orientacijos. Mokykla dvasininko priekaištus atmeta, pranešė antradienį Latvijos laikraštis "Rigas Balss".
Teismas, teisingumas, svarstyklės, nuosprendis
© Corbis/Scanpix
Rygos atviros evangelikų bendruomenės dvasininkas M.Santas, nuo kurio dėl jo netradicinės seksualinės orientacijos prieš dvejus metus nusigręžė Latvijos Liuteronų Evangelikų Bažnyčia, sako, kad ne kartą įvairios įstaigos atsisakė jį priimti į darbą.

"Man nusibodo!", - sakė jis, pridurdamas, kad būsimas teismo procesas turi padrąsinti kitus žmones, kenčiančius dėl tokių problemų. M.Santas mano, kad šis procesas galėtų paskatinti demokratinių procesų plėtrą Latvijoje.

Savo pareiškime jis nurodė, jog atsiliepė į laikraščiuose išspausdintą Rygos vidurinės kultūros mokyklos skelbimą, kad yra laisva religijos istorijos dėstytojo vieta. Rugpjūčio 24 dieną dvasininkas nusiuntė į mokyklą savo dokumentus, bet rugpjūčio 30 dieną mokyklos direktorė Linda Remesė telefonu jam pranešė, kad į darbą priimtas kitas žmogus.

"Aš manau, kad pagrindinė mano kandidatūros atmetimo priežastis yra mano seksualinė orientacija. Aš esu teologijos magistras, o iš profesijos - matematikos mokytojas, turiu didelį pedagoginio darbo patyrimą. Abejoju, kad priimtas į darbą asmuo geriau tiko dirbti religijos istorijos mokytoju", - rašė M.Santas savo pareiškime.

Jis nori išieškoti iš atsakovo minimalų darbo užmokestį už vienerius metus (960 latų) ir 2000 latų kompensaciją už moralinę žalą.

Savo ruožtu L.Remesė aiškinamajame rašte Rygos Ziemelių rajono teismui pažymėjo, kad laiko M.Santo ieškinį "absurdišku ir nepagrįstu".

Teismo posėdis paskirtas 2005 metų vasario 10 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.