aA
Didelių bylų, tarp jų - dėl mokesčių, tyrimas neturi būti traktuojamas kaip valstybės mėginimas pradėti masiškai ieškoti grėsmės jos interesams verslo srityje, bet verslininkai turi įprasti mokėti mokesčius ir neieškoti būdų, kaip išvengti privalomų išmokų, sakė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.
Kremlius, Maskva, Rusija
Kremlius, Maskva, Rusija
© DELFI
"Valstybė saugojo ir saugos sąžiningo verslo interesus, ir didelių bylų verslo srityje, taip pat tyrimas dėl mokesčių neturi būti laikomas signalu ieškoti kiekvienoje steigiamoje įmonėje grėsmės valstybės interesams", - sakė V.Putinas, kalbėdamas Rusijos pramonininkų ir verslininkų suvažiavime.

Daugeliui ekonomistų ir politikų dingstis kalbėti apie smarkiai blogėjantį verslo klimatą Rusijoje buvo daugiau kaip metus trunkanti "Yukos" byla", kurioje naftos bendrovei "Yukos" pareikšta 17,5 mlrd. dolerių mokesčių pretenzijų už 2000 ir 2002 metus.

V.Putinas nė karto nepaminėjo savo kalboje "Yukos", bet sakė, kad neleistina verslui nevykdyti visų mokesčių įsipareigojimų.

"Verslas turi įskiepyti įproti mokėti mokesčius, laikytis įstatymų, neieškoti būdų, kaip išvengti apmokestinimo. Mokesčiai mokami į iždą nacionaliniais interesais, taip pat paties verslo interesais", - sakė V.Putinas

"Sveiko patriotizmo instinktas"

Didžioji dalis prezidento kalbos buvo skirta būtinybei plėtoti partnerystės santykius tarp valstybės ir verslo, kuris turi dalyvauti įgyvendinant infrastruktūros projektus, remiant mokslą ir naujausių mokslo žinių reikalaujančias technologijas bei sprendžiant Šiaurės Kaukazo socialines ir ekonomines problemas.

Drauge prezidentas dar kartą pažadėjo verslininkams išsaugoti privatizacijos rezultatų neliečiamumą.

"Apskritai valstybė turi garantuoti privatizavimo rezultatų neliečiamumą ir visokeriopai ginti privatinę nuosavybę kaip vieną rinkos ekonomikos pagrindų. O pareigūnai privalo ginti privatinę nuosavybę ne mažiau nei valstybinę", - sakė V.Putinas.

Prezidentas kalbėjo apie Šiaurės Kaukazo ekonominės raidos prioritetus po mokyklos užgrobimo ir šimtų įkaitų žūties Šiaurės Osetijos Beslano mieste rugsėjo pradžioje. Valdžios nuomone, žemas gyvenimo lygis ir didelis nedarbas verčia daugelį Kaukazo gyventojų dalyvauti ekstremistinėse organizacijose.

"Prašau parodyti praktinį suinteresuotumą stabilizuoti socialinę ir ekonominę padėtį šalies pietuose. Verslui to reikia ne mažiau nei valstybei", - sakė V.Putinas.

Rusijos pramonininkų ir verslininkų sąjungos (RPVS) suvažiavimas vyksta tuo metu, kai daugelis verslininkų skundžiasi, kad valstybės vis labiau juos spaudžia ir nėra efektyvaus verslo ir valdžios dialogo.

RPVS vadovas Arkadijus Volskis, kalbėdamas suvažiavime, paneigė, kad yra nesutarimų tarp Kremliaus ir verslininkų, bet paragino valdžią "nerikiuoti" verslo taip kaip vadininkų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.