aA
Prezidentūroje apsilankęs Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas su šalies vadovu Valdu Adamkumi aptarė jo partijos keliamus kandidatus į ministrų portfelius. Seimo milijonierius sako, kad „darbiečiams“ patikėtų ministerijų sudėtis nesikeis, o galimi pakeitimai bus nedideli.
Viktoras Uspaskichas Prezidentūroje
Viktoras Uspaskichas Prezidentūroje
© ELTA
Iš anksto nenumatytas V.Uspaskicho susitikimas su prezidentu Valdu Adamkumi truko porą valandų. „Pokalbis buvo įdomus ir tikrai įtemptas. Prezidentas tikisi, kad Viktoras Uspaskichas suprato, ką norėjo pasakyti prezidentas“, - žurnalistams pokalbio eigą apibūdino prezidento patarėjas Darius Gudelis.

Norėjo išgirsti iš pirmų lūpų

Darius Gudelis
© DELFI

Prezidentūros atstovas D.Gudelis pripažino, kad pokalbio metu buvo aptariamos Darbo partijai patikėtos ministerijos, konkrečios šios partijos deleguojamos kandidatūros į ministerijų vadovų postus, tačiau nei jis, nei pats Darbo partijos lyderis žurnalistams neįvardijo, apie kokius asmenis buvo kalbama ir koks yra „darbiečių“ siūlomų kandidatų į ministrus skaičius.

Susitikimą inicijavęs V.Uspaskichas sako, kad jis norėjo „iš pirmų lūpų išgirsti“ prezidento kriterijus naujiesiems Vyriausybės nariams. „Aš norėjau vis tik tai išklausyti, kad dešimt kartų nedarytume įvairių posėdžių, susirinkimų. Norėjau pats asmeniškai iš pirmų lūpų išgirsti šalies vadovo pageidavimus. Aš dabar puikiai suprantu, kokie tai turėtų būti žmonės ir mes tokius pateiksim“, - tikino V.Uspaskichas.

Pasak jo, prezidento Valdo Adamkaus kandidatams keliami reikalavimai „beveik sutampa“ su ministro pirmininko Algirdo Brazausko turimais kriterijais.

Prezidento patarėjas D.Gudelis žurnalistams sakė, kad prezidentas didžiausią dėmesį atkreipė į tai, ar būsimi kandidatai suvokia jiems atiteksiančią atsakomybę.

Lauks prezidento ir premjero atsakymų

Žurnalistams nepavyko sužinoti, kokios Darbo partijos keliamos kandidatūros į ministrų portfelius sukėlė daugiausiai prezidento abejonių. „Dėkingas esu šalies vadovui, kad jis neprašo pakeisti (Darbo partijos siūlomų kandidatų į ministrus – DELFI), jis tik atkreipė dėmesį, ką jis norėtų matyti“, - nuo tiesaus atsakymo išsisuko V.Uspaskichas.

Po apsilankymo prezidentūroje, V.Uspaskichas Seime buvo susitikęs su partijos frakcijos nariais. „Frakcija patvirtina, kad mes laikomės tos pozicijos, kuri buvo pasiūlyta. Norime, kad galų gale šalies vadovas ir premjeras apsispręstų (dėl pateiktų kandidatų – DELFI)“, - kalbėjo Darbo partijos pirmininkas.

Pasak V.Uspaskicho, nuo prezidento ir ministro pirmininko atsakymo priklausys partijos teikiami kandidatai į Seimo vicepirmininkus. Politiko teigimu, šiuo metu į šią poziciją yra numatyti du kandidatai.

Keblumai – dėl dviejų ministerijų

Viktoras Muntianas
© DELFI

V.Uspaskichas žurnalistams pripažino, kad nuo aukščiausių šalies pareigūnų atsakymų priklausys ir tolimesnis Darbo partijos sprendimas dėl galimų kandidatų į ministrų portfelius. Darbo partijos vadovo teigimu, „kalba eina dėl dviejų ministerijų; visur kitur – viskas tvarkoj“.

Kalbėdamas apie konkrečias kandidatūras, Darbo partijos lyderis aiškiai nepasakė, ar jo paties kandidatūra vis dar bus keliama į ūkio ministro kėdę. Tačiau jis žurnalistus patikino, kad problemų dėl jo viešų ir privačių interesų derinimo tapus ministru neturėtų kilti.

Kalbėdamas apie bendrapartietį Viktorą Muntianą, V.Uspaskichas pasakė, kad jo pavardė vis dar išlieka įtraukta į galimų kandidatų į vienos iš ministerijos vadovų postų. V.Uspaskicho žodžiais, Gintautas Bužinskas taip pat yra vienas iš „darbiečių“ kandidatų į ministrus. Tačiau Darbo partijos lyderis pažymėjo, kad partija laikysis lanksčios pozicijos ir galimybė rinktis kandidatus į ministrus – plati.

Prezidentas aiškins atsakomybės ribas

Valdas Adamkus ir Viktoras Uspaskichas
© ELTA

Prezidentūros atstovas D.Gudelis žurnalistus informavo, jog susidariusios Seimo daugumos keturių partijų lyderiai bus kviečiami ketvirtadienį po pietų atvykti į Prezidentūrą. D.Gudelio teigimu, prezidentas su partijų vadovais susitikti pageidauja dėl to, jog nori „aiškiai išdėstyti jiems jų atsakomybės ribas teikiant Vyriausybės ir ministro pirmininko kandidatūras“.

„Tai yra pirmiausia jų atsakomybė ir teikdami kandidatus valdančios daugumos partneriai turėtų tai suprasti“, - aiškino prezidento patarėjas.

DELFI primena, kad neoficialiai kalbama, jog Prezidentūra abejoja, ar Darbo partijos keliami kandidatai į kelias iš penkių jai patikėtų ministerijų yra tam tinkami asmenys. Neoficialiai skelbta, jog prezidentui net keli Darbo partijos siūlomi kandidatai į ministrus: tarp jų V.Muntianas – galimas kandidatas į vidaus reikalų ministrus bei G.Bužinskas – kandidatas į teisingumo ministro postą. Pasak spaudos, Prezidentūroje buvo svarstoma, ar šalies vadovui nevertėtų kreiptis į specialiąsias tarnybas ir iš jų išgirsti atsakymą dėl turtingiausio Seimo nario Viktoro Uspaskicho tinkamumo užimti ūkio ministro kėdę.

Be to, dienraštyje „Lietuvos rytas“ rašoma, jog grupė menininkų yra nusiuntę laišką prezidentui, premjerui ir Seimo vadovui prašydami, kad Kultūros ministerijai nevadovautų operos solistas, Darbo partijos atstovas Vladimiras Prudnikovas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.