aA
Australijos aborigenų protestuotojų susirėmimą su policija, dėl kurio šalies premjerę Julią Gillard asmens sargybiniams teko skubiai evakuoti iš vieno renginio, veikiausiai išprovokavo informacija, perduota vieno iš vyriausybės vadovės padėjėjų.
Australijos aborigenų išpuolį prieš premjerę išprovokavo jos padėjėjo paskelbta informacija
© AP/Scanpix

Su šiuo incidentu siejamas premjerės patarėjas žiniasklaidos reikalams Tony Hodgesas jau atsistatydino.

J. Gillard biuras penktadienį pranešė, jog T. Hodgesas kažkam pasakė, jog apdovanojimų teikimo ceremonijoje, per kurią įvyko susirėmimas, dalyvaus opozicijos lyderis Tony Abbottas. Premjerės atstovės spaudai pranešime sakoma, kad ši informacija buvo aborigenų teisių aktyvistams, kurių protesto stovykla įsikūrusi netoli apdovanojimų ceremonijos vietos.

Apie 200 protestuotojų, įtūžusių dėl anksčiau T. Abbotto išsakytų komentarų apie jų judėjimą, apsupo restoraną Kanberoje, kuriame vyko apdovanojimų ceremonija. Kai apsaugininkai paskubomis vedė premjerę lauk, ji bėgdama pametė savo batelį, kuris tapo protestuotojų trofėjumi.

J. Gillard šeštadienį sakė, kad T.Hodgesas prasitarė savavališkai ir kad ji priėmė jo atsistatydinimą, nes laiko jo elgesį nepriimtinu. Premjerė pareiškė esanti nepatenkinta, jog protestuotojai nutraukė ceremoniją, kurioje buvo teikiami apdovanojimai piliečiams už nuopelnus ir drąsą per neseniai Australiją sukrėtusias gamtines nelaimes.

T. Abbottas šeštadienį reikalavo daugiau detalių apie šį incidentą ir ragino ištirti „rimtą saugumo pažeidimą". Jis sakė televizijai „Sky News", kad šis įvykis gali būti mėginimas „išprovokuoti kažką potencialiai skaudaus dėl politinės naudos".

„Neramumai buvo išprovokuoti, ir atrodo, kad kažkas iš premjerės biuro labai prie to prisidėjo", - aiškino jis.

J. Gillard pareiškė, jog teiginiai, esą ji kaip nors paskatino šį incidentą, yra „giliai įžeidžiantys". Premjerė pridūrė, kad „tai visiškai būdinga pono Abbotto negatyvumui ir jo polinkiui žengti per toli".

Restoranas, prie kurio ketvirtadienį įvyko šis susirėmimas, yra netoli vadinamosios Aborigenų palapinių ambasados, kurioje anksčiau tą dieną vyko taiki protesto demonstracija. Šis jau seniai įkurtas palapinių miestelis tapo centru, kuriame protestuojama prieš Australijos dieną, per kurią minimas pirmosios kolonistų iš Didžiosios Britanijos flotilės atplaukimas į Sidnėjų 1788 metų sausio 26 dieną.

Palapinių ambasada ketvirtadienį minėjo 40-asias savo įkūrimo metines, o T. Abbottas anksčiau supykdė aktyvistus, pareiškęs, kad šiai stovyklai laikas „išsikraustyti".

„Jis sakė, kad Aborigenų ambasada turi išsikraustyti, - mes girdėjome tai per radijo transliaciją, - jos įkūrėjas Michaelas Andersonas sakė naujienų agentūrai „Australian Associated Press". - Mes pagalvojome, kad to jokiu būdu nebus, tad apsupome pastatą".

„Tai, ką T. Abbottas pasakė, prilygsta rasinių riaušių kurstymui", - pridūrė jis.

T. Abbottas penktadienį pareiškė, kad jo žodžiai buvo klaidingai suprasti ir kad jis niekada nenorėjo pasakyti, jog protestuotojų stovykla turi būti nugriauta.

Mėlynas aksominis batelis, kurį pametė J. Gillard, penktadienio vakarą buvo perduotas vienam Parlamento rūmų apsaugininkui ir nuvežtas į premjerės biurą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.